Linkuri accesibilitate

Se întoarce „Primăvara arabă” împotriva Statelor Unite?


Atacurile din Libia și Egipt par să fi fost fost planificate, iar în spatele lor s-ar putea afla o organizație militantă.


Intr-un articol aparut in „Christian Science Monitor”, Howard LaFranchi pune intrebarea daca Primavara Araba se intoarce impotriva Statelor Unite. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In Libia, ambasadorul american Chris Stevens si alti trei lucratori ai ambasadei au fost uciși la Benghazi. In Egipt, manifestanti, intre care unii inarmati cu rachete de lupta au atacat cladirea ambasadei Statelor Unite si atacurile au continuat si in aceasta noapte.

Intrebarea fireasca care se pune este daca Primavara Araba se intoarce impotriva Americii, dupa ce in regiune dictatori, unii dintre ei fideli Statelor Unite au fost inlaturati de revolte populare. Este necesar sa punem insa datele concrete intr-un context real. In Libia ambasadorul american a fost ucis, fiind primul cazut la datorie in ultimele trei decenii. In prezent, investigatiile incearca sa stabileasca natura atacului si daca au fost implicate elemente Al Qaida sau fosti sustinatori ai dictatorului inlaturat.

Consulatul american de la Benghazi - efectele unui atac distrugător
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:45 0:00

Dar observatorii politici amintesc ca in ciuda acestui tragic incident, America este iubita in Libia, dupa ce, alaturi de Marea Britanie si Franta, a contribuit la eliberarea de sub dictatura Gadhafi. Imediat dupa ce ambasadorul Stevens a fost ucis, atit oficialitati cit si oameni simpli au condamnat violenta si au afirmat rolul pe care Stevens l-a jucat, spre binele poporului libian.

In Egipt, situatia este mai incerta, actualele proteste fiind generate ca si la Benghazi de un film obscur, difuzat pe Internet, care ataca religia islamica si pe profetul Mohammed. Dar, remarca observatorii, este putin probabil ca la un protest spontan, generat de un film, participantii sa vina cu lansatoare de rachete, asa cum s-a intimplat la Cairo.

Din asta rezulta ca atacurile au fost planificate si ca in spatele lor s-ar putea afla o organizatie militanta. In plus, intreaga tranzitie la democratie in Egipt e anevoioasa, pe fondul numultumirilor armatei cu privire la pierderea puterii si eforturilor Fratiei Musulmane de a-si materializa victoria in alegeri. Cele intimplate in Egipt provoaca ingrijorare in tari precum Afganistan, Algeria, Tunisia.

In articolul din Christian Science Monitor, Patrick Clawson de la Institutul pentru Studierea Orientului Mijlociu scrie ca „marea intrebare pentru Statele Unite este cum se se adapteze la o lume unde guverne moderat islamice creaza conditii pentru ascensiunea unor elemente radicale”. „Ceea ce se intimpla prezinta primejdii, dar fenomentul e ireversibil si trebuia sa gasim solutii pentru a-i raspunde” - arată expertul.
XS
SM
MD
LG