Linkuri accesibilitate

La umbra statului ocrotitor


Moldova - Iulian Ciocan, RFE/RL journalist from Chisinau in New York, undated
Moldova - Iulian Ciocan, RFE/RL journalist from Chisinau in New York, undated

Nu poţi construi prosperitatea autentică pe temelia mişmaşului, nu e normal să existe facilităţi şi privilegii izbitoare în structurile statului atunci cînd în ţară e jale.


Mă uit cu îngrijorare la ce se întîmplă în Grecia şi mă tem, stimaţi ascultători, că putem deveni şi noi victimele unui scenariu similar. Există un soi de paralelism care, în ciuda diferenţelor fireşti, iese parcă în evidenţă.

Iată, bunăoară, doar un singur aspect care mă pune pe gînduri. Structurile statale au fost şi mai sînt pentru greci unul din domeniile de muncă preferate. Acestui sector îi revin vreo 40% din economia Greciei. E posibil în Moldova să fie mai mic, dar în schimb dorinţa de a pătrunde în structurile statului e la moldoveni la fel de arzătoare ca şi la greci. Aici, pe tărîmul mioritic, încă în zorii tranziţiei oamenii descurcăreţi au înţeles că structurile statului te protejează de valurile vieţii. Şi cohorte de moldoveni silitori au dat buzna în ministere, departamente şi academii făcătoare de cinovnici.

În Grecia, funcţionarii statului beneficiau de al 13-lea şi chiar de al 14-lea salariu, care acum au fost anulate de criză, mai exact înlocuite cu o indemnizaţie pentru cei care au mai puţin de 3 mii euro lunar. Dar şi funcţionarii moldoveni au fost mereu nişte privilegiaţi. Păi, numai un simplu lucrător dintr-un departament oarecare lua în Moldova, încă în anii '90, două salarii pe deasupra celor 12 cuvenite. Iar despre pensiile deosebite ale deputaţilor, miniştrilor şi cinovnicilor mari autohtoni, ca şi despre alte facilităţi, s-a vorbit pînă la saţietate în presă. Da, statul moldovenesc a avut mereu grijă de pîrghiile sale, chiar şi atunci cînd lumea decepţionată îşi lua catrafusele şi părăsea ţara.

Ce vreau să spun? Păi, doar un lucru. În Grecia, chiar şi acum, în plină austeritate, facilităţile şi salariile din sectorul de stat nu prea consună cu situaţia economică a ţării. Şi la noi, de la 1991 încoace, a fost cam aceeaşi poveste, chiar dacă proporţiile diferă. În general, nu poţi construi prosperitatea autentică pe temelia mişmaşului, nu e normal să existe facilităţi şi privilegii izbitoare în structurile statului atunci cînd în ţară e jale mare, iar oamenii jinduiesc să fugă pe alte meridiane.

Fireşte, Moldova nu e Grecia, aici e altfel în multe privinţe. Însă altfel nu înseamnă neapărat mai bine.
XS
SM
MD
LG