Linkuri accesibilitate

Germania va putea ratifica noile reguli pentru zona euro


Preşedintele Curţii Constituţionale a Germaniei Andreas Vosskuhle
Preşedintele Curţii Constituţionale a Germaniei Andreas Vosskuhle

Curtea Constituțională germană a respins 37.000 de plângeri împotriva participării la Mecanismul European de Stabilitate și la acordul bugetar.


Curtea Constituțională a Germaniei a dat astăzi lumină verde ratificării noului fond de salvare și acordului bugetar din zona euro, dar a insistat că parlamentul de la Berlin va avea drept de veto asupra unei eventuale măriri a contribuției financiare germane. Detalii are Mircea Țicudean.

Decizia Curții Constituționale germane, așteptată cu interes mare de piețele financiare, a dus la creșterea acțiunilor și la aprecierea monedei comune, euro, semnalând investitorilor că fondul de salvare pentru țările îndatorate va intra în vigoare curând, după mai multe luni de amânare.

Germania este singura din cele 17 țări ale zonei euro care încă nu a ratificat Mecanismul European de Stabilitate, care – cum scrie Reuter – urmează să ridice un zid de apărare de 700 de miliarde de euro în calea eventualei extinderi a crizei datoriilor, declanșată cu trei ani în urmă.

”Este o zi bună pentru Europa”, a spus astăzi ministrul german al economiei, Phillip Roesler, adăugând că ”decizia limpede a Curții Constituționale aduce zona euro mai aproape de obiectivul stabilizării monedei comune”.

Curtea Constituțională a respins astăzi nu mai puțin de 37.000 de plângeri împotriva participării Germaniei la Mecanismul European de Stabilitate și la acordul bugetar, dar a stabilit două condiții pentru aprobarea completă a înțelegerilor europene. Prima este că partea Germaniei în efortul de salvare nu poate depăși valoarea stabilită în prezent, de 190 de miliarde de euro, și orice mărire a contribuției va avea nevoie de acordul camerei inferioare a parlamentului, Bundestag.

Curtea germană a mai hotărât că o clauză din Mecanismul de Stabilitate care prevede caracterul secret al deciziilor luate în legătură cu fondul de salvare nu trebuie să împiedice ”informarea cuprinzătoare” a ambelor camere ale parlamentului de la Berlin – ceea ce înseamnă că deputații și senatorii vor putea cere să fie consultați în legătură cu activitatea Mecanismului.

Aceste rezerve trebuie atașate ratificării de către Germania a Mecanismului de Stabilitate, așa că guvernul va trebui să adauge un protocol la fondul de salvare.

Reuter anticipează că președintele german Joachim Gauck va aștepta atașarea condițiilor Curții și acceptarea lor de către partenerii europeni înainte de a semna legea. Experții se așteaptă ca promulgarea să vină în câteva săptămâni.

Jean Claude-Juncker, șeful grupului miniștrilor de finanțe din zona euro, a spus că board-ul de guvernatori al Mecanismului de Stabilitate își va ține prima ședință la 8 octombrie, semnalând că fondul de salvare va intra în funcțiune luna viitoare.

În urma deciziei germane, zona euro va avea la dispoziție al doilea instrument puternic de luptă împotriva crizei datoriilor, după ce săptămâna trecută Banca Centrală Europeană a anunțat că va cumpăra obligațiuni ”nelimitate” din țările lovite de criză pentru a le ajuta să se împrumute la costuri mai scăzute.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG