Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană propune o uniune bancară în zona euro


Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso

Jose Manuel Barroso: Încă un pas spre o federaţie a statelor naţionale.


Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a rostit astazi un discurs in faţa Parlamentului European de la Strasbourg propunind ca Banca Centrală Europeană să supervizeze activitatea celor 6000 de banci din cele 17 ţări din zona euro.

„Comisia europeana propune un singur mecanism european pentru zona euro. Este piatra de temelie pentru o uniune bancară. Criza ne-a arătat că în timp ce bancile au devenit transnaţionale, regulile si controlul lor a rămas naţional şi atunci cînd lucrurile au mers prost, plătitorii de impozite au fost cei care au trebuit să plătească oalele sparte.”

In opinia preşedintelui Comisiei Europene aceasta propunere înseamnă mult mai mult şi in plan politic

„Să nu ne fie frică de vorbe: va fi nevoie să mergem spre o federatie a statelor naţionale. Este ceea ce ne trebuie. Acesta este orizontul nostru politic şi este ceea ce trebuie să ne conducă în activitatea noastră în anii ce vin.”

Propunerea de sporire a atributiilor Bancii Centrale Europene înseamnă că aceasta instituţie europeana va avea acum dreptul să acorde sau să ridice licente, să aprobe vinzările şi fuziunile băncilor din zona euro şi să amendeze băncile care nu respecta regulile. Barroso speră ca propunerea Comisiei să intre in vigoare la începutul anului 2013, dar ea trebuie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul European, care este format din preşedinţii sau premierii celor 27 de ţări comunitare.

Germania, una din cele mai importante ţări ale zonei euro ar dori ca Banca Centrala Europeană să supravegheze numai acele bănci care, dacă dau faliment ar putea pune în pericol stabilitatea zonei euro. Ministrul geman al finanţelor Wolfgang Schaeuble a spus că Banca Centrală Europeană nu va putea să supravegheze toate cele 6000 de banci din ţările zonei euro, pentru ca multe dintre ele funcţioneaza numai in ţările de origine. Germania crede şi că termenul propus de Barroso pentru intrarea în vigoare a propunerii este „ nerealist”.

Banca Centrală Europeană a salutat propunerea Comisiei.

O prevedere a propunerii avansate de Barroso spune şi că oricare din celelalte 10 ţări ale Uniunii Europene care nu sunt in zona euro, pot adera la acest nou sistem de supraveghere bancară europeana.

In discursul său, preşedintele comisiei europene, portughezul Jose Manuel Barroso a avertizat şi că actuala criză financiară europeană poate amplifica şi stimula politicile populiste şi extremiste.

„In lumea de astăzi mărimea contează, dar diferenţa este dată de valori. De aceea mesajul Europei trebuie să fie unul al libertăţii, democraţiei, domniei legii şi solidarităţii, adică valorile noastre europene. Mai mult ca niciodată cetăţenii noştri şi noua ordine mondială au nevoie de o Europă activă şi influentă. Nu numai pentru noi, aici in Europa, dar şi pentru restul lumii este important să reuşim. Europă îşi susţine valorile şi credinţa că drepturile omului nu sunt un lux pentru lumea dezvoltată ci valori universale.”

.. a spus în discursul său din faţa parlamentului European, preşedintele comisiei europene Jose Manuel Barroso.
XS
SM
MD
LG