Linkuri accesibilitate

Eforturi de coalizare a dreptei (Evenimentul zilei)


In zona puterii, vigilenta anticoruptie nu se vede nicaieri (România liberă)


Partidul-pilon al noii Aliante pentru Romania Dreapta, Partidul Democrat Liberal, face precizari importante prin vocea vicepresedintelui sau, Radu F. Alexandru. Acesta acorda un interviu in Evenimentul zilei, in care revine transant asupra chestiunii traseismului. Recent, Partidul Forta Civica, fondat de Mihai Razvan Ungureanu, a cooptat in conducerea sa un fost membru PDL. Asemenea gesturi sunt inacceptabile, considera senatorul democrat-liberal, care nu respinge insa ideea ca in PDL sa vina membri ai partidelor din opozitie. PDL ar putea semna protocolul Aliantei Romania Dreapta doar cu PNTCD, daca partidele nou infiintate nu sunt inca suficient structurate sau nu si-au clarificat juridic situatia, mai spune invitatul cotidianului Evenimentul zilei, referindu-se in special la Partidul Noua Republica, condus de Mihail Neamtu. In interviu apare limpede ca tinta Aliantei pentru Romania Dreapta nu sunt legislativele din decembrie ci, cel mult, prezidentialele din 2014. De fapt – structurarea unu7i pol de dreapta viabil din punct de vedere politic. Pentru scrutinul din acest an, noile formatiuni s-ar putea regasi cu membri pe listele electorale ale PDL. O alta declaratie interesanta este ca o guvernare in coalitie cu social-democratii si, poate chiar cu liberalii, este considerata de PDL aproape obligatorie dupa alegeri, arata Fadu F. Alexandru in Evenimentul zilei.

Romania libera se ocupa de initiativa unui grup de organizatii nonguvernamentale, care au constituit o coalitie de supraveghere a integritatii candidaturilor la viitorul Parlament, dupa modelul Coalitiei pentru o Romania curata, care a functionat pentru alegerile din 2004. ONG-urile solicita partidelor politice sa-si declare criteriile de integritate dupa care isi selecteaza candidatii. Daca la PDL, respectiv Alianta Romania Dreapta, este constituita o comisie condusa de fostul ministru de justitie Monica Macovei, si care va verifica fiecare candidatura, la Uniunea Social Liberala se lucreaza cu doar două premise: o eventuală paritate intre PSD si PNL (fiecare cu satelitul sau, UNPR si respectiv PC) şi păstrarea colegiilor de către actualii parlamentari.

In zona puterii, vigilenta anticoruptie nu se vede nicaieri. Laurentiu Mihu constata in Romania libera ca la USL dosarele de coruptie se rezolva fie prin refuzul Parlamentului de a ridica imunitatea celor cercetati (s-a intamplat recent pentru doi parlamentari), fie prin apelul la „targa”. Un personaj controversat din PSD, sef de consiliu judetean, a dat pentru a doua oara spectacolul lesinului, urmat de internare la urgenta, cand s-a aflat in fata completului de judecata. Tot prin targa s-a „rezolvat” acum cateva luni si cazul fostului premier Adrian Nastase, care a avut o mult comentata tentativa de sinucidere inainte de incarcerarea sa pentru coruptie.
XS
SM
MD
LG