Linkuri accesibilitate

Tiraspolul acuză Chişinăul de „discriminare economică”


O nouă rundă de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean la Viena.


Vicepremierul responsabil cu reintegrarea, Eugen Carpov s-a întâlnit astăzi la Viena cu negociatoarea transnistreană, Nina Ștanski la o nouă rundă de convorbiri pe tema reglementării transnistrene. Despre prima zi a discuțiilor, relatează de la Viena Valentina Ursu:

Reprezentanta Tiraspolului, Nina Ştanski, a încercat, dar fără succes, să propună includerea pe ordinea zilei a problemelor ce ţin de sectorul bancar dintre cele două maluri ale Nistrului şi rezolvarea problemelor ce sunt la întreprinderile din regiunea transnistreană care doresc să-şi extindă activitatea în afara regiunii. Aceste propuneri nu au fost susţinute de ceilalţi participanţi la negocieri. Vicepremierul Eugen Carpov a declarat Europei Libere că în cadrul acestei runde de negocieri se discută despre asigurarea liberei circulaţii între cele două maluri ale Nistrului, în special despre transportul pe calea ferată, transportul auto şi posibilitatea deschiderii podului de lângă satul Gura Bâcului.

Domnul Carpov spunea că dacă nu ar exista anumite condiţii sau precondiţii din partea Tiraspolului, acest pod ar putea fi deschis chiar într-o perioadă foarte previzibilă, în câteva luni. Dar problemele constau în faptul că cei de la Tiraspol insistă pe aspecte cum ar fi recunoaşterea numerelor de înmatriculare pentru transportul din stânga Nistrului, posibilitatea circulaţiei de călători şi mărfuri cu aceste unităţi de transport, în baza unor documente care urmează să fie eliberate de la Chişinău.

Discuţiile au loc cu uşile închise, declaraţii vor fi făcute abia mâine, după finalizarea celei de-a patra runde de negocieri de la restabilirea lor.

La întrevedere participă reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, dar şi ai Misiunii OSCE, ai Federaţiei Ruse, ai Ucrainei, ai Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG