Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: Pacea de la București din 1812 a pus bazele statalității moldovenești


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Premierul Vlad Filat spune că liderii ruşi nu i-au pus condiţii.


Președintele rus, Vladimir Putin a marcat și el printr-o declarație făcută astăzi cei 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Țarist. Putin i-a spus premierului moldovean Vlad Filat la întrevederea lor la Soci că pacea de la București stabilită prin acordul ruso-turc din anul 1812 a pus bazele statalității moldovenești. Și tot la Soci, unde premierul Filat și-a încheiat azi vizita de două zile în Rusia, un înalt oficial rus a îndemnat Moldova să renunțe la acordurile energetice cu Uniunea Europeană, dacă vrea o ieftinire de 30 la sută a gazelor rusești. Mai multe despre vizită și declarațiile primului ministru la întoarcerea la Chișinău aflăm din relatarea Dianei Răileanu:

Premierul Vladimir Filat a lăsat să se înţeleagă, fără a oferi date precise, că cererea deschiderii unui consulat al Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană a ţării ar putea fi acceptată. Iată ce a declarat prim ministrul la întoarcerea din Soci:

Vlad Filat: „Vreau să vă spun că această solicitare din partea autorităţilor ruse vine pe parcursul timpului. Eu am făcut publică poziţia mea în acest sens. Urmează să comunicăm în continuare şi să asigurăm condiţii în care, de ce nu, într-un oraş din Republica Moldova să poată fi deschis un consulat, în cazul în care sunt întrunite condiţiile de o bună activitate a acestei misiuni consulare?”

Astăzi, în ajunul întâlnirii premierului Filat cu preşedintele rus Vladimir Putin, presa de la Chişinău a reluat speculaţiile în jurul unui posibil plan de federalizare a Republicii Moldova, acreditându-se ideea că doar astfel ar putea fi rezolvată criza transnistreană. Prim-ministrul a negat că în timpul discuţiilor s-a vorbit despre federalizarea ţării:

Vlad Filat: „Niciodată nu am avut discuţii vizavi de modelul de soluţionare a conflictului transnistrean. Asemenea speculaţii au existat cu abundenţă înaintea vizitei cancelarului german în Republica Moldova. Să vedeţi declaraţia cancelarului, nu o să găsiţi nici măcar la nivel de idee federalizarea Republicii Moldova. Aşa că rămânem aici.”

Între altele, premierul s-a arătat mulţumit şi de promisiunile oficialilor ruşi în ceea ce priveşte preţul gazului natural livrat Republicii Moldova. Vladimir Filat a evitat însă să spună dacă în schimbul ieftinirii metanului, Chişinăul va refuza regulile europene de gestionare a pieţei energetice, adică aşa numitul „Pachet Energetic III”.

Astăzi, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a declarat că Republica Moldova doar în aceste condiţii ar putea obţine o reducere cu 30 la sută a gazelor importate din Rusia.

Premierul Filat a refuzat să comenteze declaraţia ministrului rus, dar spune că Vladimir Putin sau Dmitri Medvedev nu au impus astfel de condiţii.

În opinia expertului insitutului „Viitorul”, Ion Muntean, propunerea lui Alexandr Novak, tradusă din limbajul diplomatic în cel obişnuit ar suna în felul următor: „daţi vrabia din mână, iar noi vă promitem cioara de pe gard”:

Ion Muntean: „Până la moment, parteneriatul cu UE poate fi considerat cel mai durabil în dezvoltarea sectorului energetic şi nu doar. O eventuală întoarcere sau râzgândire ar însemna pierderea credibilităţii ca partener a Republicii Moldova în faţa Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Această cerere a Federaţiei Ruse: 30 % reducere în schimbul renunţării la parteneriatul energetic cu UE este prea exagerată?

Ion Muntean: „Mai devreme sau mai târziu chiar dacă s-ar părea aceste 30 % reducere o ofertă tentantă, deşi după părerea mea nu este aşa, preţul acesta va fi cu mult mai scump ulterior.”

De la Moscova, premierul Vladimir Filat s-a întors, totuşi, cu o promisiune clară, cea că anul viitor, Chişinăul va fi vizitat de prim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.
Previous Next

XS
SM
MD
LG