Linkuri accesibilitate

Statele Unite condamnă atacul la consulatul său din Benghazi


Barack Obama
Barack Obama

...soldat cu moartea ambasadorului și altor trei angajați.


Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus că guvernul său va coopera cu autoritățile Libiei pentru pedepsirea celor vinovați de moartea ambasadorului american și altor trei angajați ai consulatului american, aseară la Benghazi.

Vorbind la Casa Albă, Obama a spus că moartea ambasadorului Chris Stevens la Benghazi este tragică și pentru că diplomatul american a luptat să salveze orașul în timpul recentului conflict libian.

Stevens și alți trei membri ai personalului consulatului au murit după ce clădirea a fost atacată și incendiată de o mulțime înfuriată de postarea pe internet a unui film anti-islamic de către un israelian cu domiciliul în California.

Un doctor libian a declarat pentru AP că ambasadorul a murit în spital din cauza unei ”asfixii severe” după ce a inhalat probabil fum toxic, ceea ce a dus la o hemoragie stomacală, dar nu avea pe corp urme de violență. Atacul asupra consulatului, soldat și cu moartea altor trei angajați americani, a fost condamnat de guvernul libian, de Națiunile Unite, NATO, Uniunea Europeană și Rusia. Demonstrații împotriva filmului care pare să fi provocat atacul au avut loc astăzi în Tunisia, Egipt, Sudan, Cis-Iordania și alte țări și teritorii cu populație preponderent musulmană.

Guvernul Afganistanului a anunțat astăzi că a blocat ”temporar” site-ul YouTube pentru a împiedica vizionarea filmului.

Guvernul Egiptului, unde mișcarea islamistă ”Frăția musulmană” a chemat la o săptămână de proteste împotriva filmului, a spus că guvernul Statelor Unite nu este responsabil pentru conținutul lui.

Un oficial guvernamental libian a spus că atacul de la Benghazi ar fi fost plănuit de teroriștii rețelei Al Qaeda ca să coincidă cu aniversarea atentatelor de la New York și Washington, de la 11 septembrie 2001.

AP, care l-a contactat telefonic pe realizatorul filmului incriminat de musulmani, Sam Bacile, spune că el a decis să se ascundă de teama unor eventuale represalii. El a mai spus că filmul a costat 5 milioane de dolari primiți de la aproximativ o sută de donatori. Agențiile de presă spun că filmul îl prezintă pe profet ca pe un om dedat plăcerilor lumești, înfățișându-l în mod caricatural cum întreține un contact sexual.

Unele reacții la atacul de la Benghazi de aseară condamnă nu doar violența mulțimii, ci și filmul postat pe internet. În declarația de astăzi de la Casa Albă președintele Obama a spus că Statele Unite nu încurajează disprețuirea unor anumite religii. Vaticanul, la rândul lui, a deplâns ceea ce a numit ”provocările anti-musulmane”, condamnând și atacul mulțimii la Benghazi.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG