Linkuri accesibilitate

Ecumenism acum!


Apel semnat de intelectuali, teologi şi politicieni germani în favoarea apropierii bisericilor creştine


Cu prilejul aniversării a 50 de ani de la Conciliul Vatican II şi 500 de ani de la reforma iniţiată de Martin Luther, s-a dat publicităţii apelul intitulat: „Ecumenism acum! Un Dumnezeu, o credinţă, o biserică". Apelul a fost lansat la Berlin şi fusese semnat de numeroşi intelectuali, politicieni, teologi şi simpli credincioşi, ca de pildă fostul preşedinte german, Richard von Weizsäcker, preşedintele Bundestag-ului (Parlamentului federal), creştin-democratul Norbert Lammert sau vicepreşedintele Parlamentului, social-democratul Wolfgang Thierse.

Semnatarii cer o apropiere a bisericilor creştine, referindu-se, în primul rînd, la depăşirea diferendelor confesionale dintre catolici şi protestanţi. Astfel se explică şi trimiterea directă la Conciliul Vatican II care în urmă cu 50 de ani a iniţiat un proces de apropiere a bisericilor creştine. Reformele conciliului, însă, au intrat într-un impas doarece ierarhia superioară catolică refuză să renunţe la anumite dogme care blochează apropierea.

Expertul german pentru probleme religioase, Alexander Kissler, a declarat într-un interviu radio că este sceptic în ceea ce priveşte o apropiere a catolicilor de protestanţi. El consideră Apelul drept un semn al nerăbdării unor credincioşi care s-au săturat de discuţiile interminabile despre ecumenism, care nu au dus la niciun rezultat concret. Ecumenismul în sensul catolic nu înseamnă nimic altceva decît o formă de a-şi exercita supremaţia asupra altor confesiuni şi neacceptarea diferenţelor confesionale existente. În acest sens înţelege şi biserica ortodoxă ecumenismul.

În opinia ierarhiei catolice, rădăcinile propriilor tradiţii nu pot fi afectate, ceea ce se vede în discuţiile şi controversele legate de euharistie.
Filozoful Hans Joas a mărturist că a semnat Apelul fiindcă prevede o nouă dispută dogmatică prilejuită de aniversarea a 500 de ani de la reforma lui Martin Luther. „Cred“, spunea el tot într-un interviu radio, „că în situaţia actuală, cînd creştinii ambelor confesiuni sunt într-o minoritate în ţara asta, ar fi o catastrofă (...) să asistăm la dispariţia lor în plină ceartă“.

Tocmai pentru a nu asista nepăsător la dispariţiei unor tradiţii legate de cele două confesiuni, filozoful a semnat Apelul, crezînd că ecumenismul poate fi o şansă de supravieţuire.

Teologul catolic Otto Hermann Pesch nu a semnat Apelul. El susţine că „diferenţele spirituale“ nu vor fi depăşite prin manifeste spectaculoase. Un Apel în niciun caz nu va facilita realizarea unei „unităţi a bisericilor“, aşa cum şi-o imaginează autorii apelului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG