Linkuri accesibilitate

Mihai Godea: Limba rusă este mai mult decât protejată


Mihai Godea, deputat independent
Mihai Godea, deputat independent

„Rusia încearcă să-şi pună la punct anumite lucruri din agendă în raport cu Republica Moldova.”


Europa Liberă: Domnule Godea, dvs. ce părere aveţi despre aceste marşuri unioniste şi marşuri stataliste? De ce aceste confruntări în societate anume acum? E un început de toamnă fierbinte politică?

Mihai Godea: „Nu cred acest gen de manifestări pot determina intensitatea sau nivelul de temperatură în viaţa politică din această toamnă. Eu privesc lucrurile mult mai lejer. Aici nu cred că este prea mult loc pentru discuţii. Cetăţenii sunt liberi să manifeste, poliţia şi alte instituţii – sunt obligate să protejeze şi să garanteze siguranţa cetăţenilor noştri.”

Europa Liberă: În ce măsură aceste acţiuni pot periclita cursul european pe care încearcă să meargă Republica Moldova?

Mihai Godea: „Eu nu ştiu dacă Republica Moldova mai încearcă să meargă pe cursul european. Republica Moldova sau, hai să zic, guvernarea Republicii Moldova mimează nişte lucruri. Haideţi să vedem cu ce se va finaliza şi vizita premierului la Moscova şi să vedem cât de europeni sunt liderii noştri politici. Să vedem ce se va produce pe parcursul acestor două zile. Nu cred că este o vizită de curtoazie sau una de protocol.”

Europa Liberă: Ce fel de vizită credeţi că este?

Mihai Godea: „Eu cred că Rusia va încerca să-şi pună la punct anumite lucruri din agendă în raport cu Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ca de exemplu?

Mihai Godea: „Ca de exemplu, chestiunea transnistreană. Lucrurile au avansat într-o anumită direcţie.”

Europa Liberă: În care direcţie?

Mihai Godea: „Nu se cunoaşte şi nu sunt sigur dacă autorităţile moldoveneşti cunosc care este direcţia pe care se merge în chestiunea transnistreană, indiferent ce vor declara sau cu ce explicaţii vor veni. Pentru că nu trebuie să se discute în spatele uşilor închise. Mai nou, chestia cu Consulatul (n.a. Consulatul Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană) mie mi se pare oarecum ciudată. Pentru că Moldova nu are cum să asigure sau să protejeze diplomaţii străini în Tiraspol şi lucrurile sunt foarte clare.”

Europa Liberă: După întrevederea Filat – Narîşkin am reţinut declaraţia pe care o făcea preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse spunând că ar cere ca limba rusă să fie mai mult protejată în Republica Moldova. Chiar e o limbă neprotejată?

Mihai Godea: „Limba rusă este mai mult decât protejată şi mai protejată decât ar trebui din punctul meu de vedere. Avem legea cu privire la funcţionarea limbilor , avem Constituţia Republicii Moldova care prevede foarte clar statul limbii ruse şi modul de utilizare a acestei limbi. Limba rusă se foloseşte mai mult decât trebuie în Republica Moldova din punctul meu de vedere. Or, în 21 de ani de independenţă nu s-a reuşit derusificarea minorităţilor naţionale. Iar limbile minoritare şi limbile utilizate de grupurile minoritare şi naţionale în Republica Moldova în continuare nici pe post de Cenuşăreasă nu sunt sau nu au nici o garanţie, nici un statut, conform legislaţiei în vigoare, de utilizare în administraţie, în şcoală şi în alte domenii. Cu excepţia limbii găgăuze graţie faptului că există autonomia Găgăuză şi în instituţiile de învăţământ din autonomie găgăuza totuşi a pătruns şi se ţine. Atâta timp cât limba de comunicare interetnică şi limba de comunicare a administraţiei centrale în teritorii populate de minoritari e limba rusă, limba română nu are practic şanse să penetreze şi să fie utilizată atât în administraţie, cât şi în comunicarea dintre cetăţeni din aceste unităţi administrative.”

Europa Liberă: Atunci trebuie să nu le dăm dreptate autorităţilor ruse care insistă pe acest aspect spunând că limba rusă nu e protejată sau ei altceva ar dori?

Mihai Godea: „Eu cred că ei ar dori altceva. Protejarea limbii ruse face parte din arsenalul de instrumente a diplomaţiei ruse şi a strategiei Kremlinului în aşa zisa vecinătate apropiată. Au avut un succes minim în Ucraina. Şi-au dorit o a doua limbă oficială. Ucraina a mers pe conceptul european. Sigur că noi putem să discutăm au făcut bine sau au făcut rău ucrainenii. Din câte ştiu, sper să nu greşesc, ei au mers de la varianta de 10 la sută…”

Europa Liberă: 10 la sută din populaţia localităţii, regiunii unde există minorităţi.

Mihai Godea: „Ceea ce mi se pare prea mult. În mod normal, practica europeană indică 20 la sută sau chiar un sfert. Dar, mă rog, aşa au decis ucrainenii şi este treaba lor. În Belarus au avut un succes culminant. Limba belarusă se află în continuare într-o situaţie foarte proastă. Aşa cum a fost şi în perioada sovietică. Pentru Republica Moldova cred că se pregătesc sau au în vedere acelaşi lucru statutul de limbă oficială, nu cred că îl vor obţine vreodată.”
XS
SM
MD
LG