Linkuri accesibilitate

Miercuri, zi decisivă pentru euro: decizia Curții Constituționale a Germaniei


Pentru cei care au protestat in România împotriva faptului ca o mana de judecători au decis rezultatul recentului referendum, situația din Germania ar trebui sa fie și mai șocantă: cei opt judecători vor decide soarta economiei planetare.


Cel mai înalt tribunal al Germaniei a respins astăzi chemările de a amâna o decizie de mare importanță pentru efortul de salvare a zonei euro. Curtea Constituțională cu sediul la Karlsruhe a spus astăzi că va anunța miercuri, potrivit programului, verdictul privind Mecanismul European de Stabilitate. Săptămâna trecută, un parlamentar german ceruse ca decizia să fie amânată pentru ca instanța să poată analiza o evoluție nouă, anume anunțul Băncii Centrale Europene privind noul său progam de cumpărare de obligațiuni din țările zonei euro. Verdictul Curții germane este așteptat cu mare interes de piețele financiare, pentru că o eventuală limitare a puterii guvernului federal de a participa la salvarea zonei euro ar putea provoca amânarea programului Băncii Centrale Europene. De la Bruxelles relatează Dan Alexe:

De atâtea ori s-a vorbit despre o săptămână, sau o zi, "crucială pentru euro", cu exagerarile retorica de rigoare si cu efectul "Petrică și lupul" aferent, și iată că s-ajuns într-un moment in care formula e cât se poate de potrivită: mâine, miercuri, Curtea Constituțională a Germaniei (Bundesverfassungsgericht, instalată in orășelul Karlsruhe) isi va da verdictul in chestiunea constituționalitatii măsurilor de salvare a euro pentru care participarea Germaniei e esențiala. E vorba de așa-numitul Mecanism European de Stabilitate (MES), aprobat deja de toate guvernele țărilor din zona euro si de Banca Centrală Europeană. Dacă verdictul e negativ - euro va fi atunci într-adevar mort si nicio inițiativa politica nu îl va putea reînvia.

Majoritatea comentatorilor se așteaptă totuși la un verdict pozitiv din partea Curții, deși incertitudinea rămâne. Nici măcar cancelara Angela Merkel nu poate garanta că cei opt judecători vor urma tendintele politice si presiunea majorității partidelor, precum si a capitalelor străine si a piețelor financiare.

Puterea uriașa a Curții Constituționale a Germaniei surprinde prin alte culturi politice, chiar și in Europa. De la o ciudățenie a democrației germane postbelice, Curtea Constitutională a devenit in ultimele saptamâni un soi de Nemesis al mediilor de afaceri.

In materie de constituționalitate, puterile Curții Germane sînt totale, ea putând anula orice lege adoptată de Parlament si orice tratat international semnat de guvern. Curtea are o lunga istorie de respingere a unor decizii politice care obtinusera deja consensul politic, atât la nivel național, cât si european. Curtea a respins astfel Tratatul de la Lisabona in forma sa initiala.

Tot mâine, simultan cu anunțul deciziei Curții Germane, la Bruxelles Comisia Europeană își va face cunoscute planurile pentru instalarea unui mecanism de supraveghere a băncilor la nivel european, un prim pas spre propusa uniune bancară menită a duce la consolidarea euro. Totul s-ar putea însă destrăma în câteva minute în cazul unui verdict negativ venit de la Karlsruhe.

Pentru cei care au protestat in România împotriva faptului ca o mana de judecători au decis rezultatul recentului referendum esuat de destituire a lui Băsescu, situația din Germania ar trebui sa fie și mai șocantă: cei opt judecători, care au primit plangerile a 37.000 de cetățeni ( dintr-o populație de peste 80 de milioane) vor decide, prin vot majoritar, soarta monedei unice europene, euro, și într-un fel chiar soarta economiei planetare.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG