Linkuri accesibilitate

Marian Lupu în vizită la Budapesta


„Sunt multe exemple ce dovedesc un interes viu din partea Budapestei pentru Chişinău, în susţinerea statalităţii ţării noastre.”


Marian Lupu: „Această vizită pe care o efectuez la Budapesta, la invitaţia Parlamentului maghiar, vine să consolideze relaţiile excelente de colaborare la nivelul celor două legislative şi la nivelul celor două state, care au fost tradiţional bune, prieteneşti şi au cunoscut mereu un caracter strategic. Parlamentul maghiar a fost primul nostru partener, în contextul realizării unui proiect european de înrudire parlamentară. Ungaria a fost ţara care a decis să instituie pe baza Ambasadei sale de la Chişinău Centrul Comun de Vize. Sunt şi multe alte exemple de acest gen care dovedesc un interes viu din partea Budapestei pentru Chişinău, în susţinerea statalităţii ţării noastre, în susţinerea dezvoltării economice şi sociale a Republicii Moldova şi evident în susţinerea parcursului european al ţării noastre. Toate întrevederile pe care le-am avut în cadrul acestei vizite, la cel mai înalt nivel şi anume: preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului, prim-ministrul, ministrul de externe au purtat un caracter constructiv, unul foarte pozitiv. A fost reconfirmată calea de integrare europeană a ţării noastre. Pe de altă parte, a fost reconfirmată poziţia de susţinere multilaterală din partea Ungariei, a ţării noastre în direcţiile prioritare care au fost stabilite de guvernarea de la Chişinău. Am semnat un Acord reactualizat de Colaborare Interparlamentară care, cu siguranţă, prin acţiuni concrete, va contribui la dezvoltarea în continuare a acestui parteneriat interparlamentar strategic, cât şi a parteneriatului strategic dintre statele noastre.”

Europa Liberă: Aţi abordat şi tematica cooperări economice bilaterale?

Marian Lupu: „În mod evident, da. Această temă este un alt subiect important. Parteneriate economice, parteneriate comerciale, cu toate că Ungaria nu se plasează încă în topul celor 3 sau 5 state parteneri prioritari comerciali ai Republicii Moldova, dar o creştere cu aproape 100% a volumului comerţului exterior în ultimii câţiva ani de zile este o dovadă elocventă că şi aici suntem pe calea corect. Mai există potenţial. Am discutat cu înalţii responsabili de la Budapesta posibilităţile adiţionale, potenţialul de care dispunem, în diverse domenii. În particular, am vorbit despre domeniul agrobusiness-ului: agricultură, industrie prelucrătoare, unde Ungaria mereu a fost cunoscută ca un stat dezvoltat, în acest sens. Şi am pledat pentru intensificarea relaţiilor de colaborare, inclusiv prin organizarea cât mai rapid a şedinţei comisiei interguvernamentale pentru colaborare economică, în noua sa componenţă, pentru a fi identificate oportunităţi concrete pentru proiecte de investiţii directe în economia Moldovei în domeniile de interes comun. În cadrul acestui nou acord pe care l-am semnat ieri, presupunem, chiar în timpul cel mai apropiat, acţiuni concrete. Mă refer aici la vizita membrilor grupului de lucru a Parlamentului maghiar în Republica Moldova. O şedinţă a acestui grup, aici la Budapesta, a fost organizată în primăvara acestui an. Am convenit să organizăm acţiuni comune la nivelul comisiilor permanente de profil, în special, comisiile pentru politică externă şi integrare europeană, comisia pentru afaceri economice, comisia agricultură şi alte comisii, în domeniile de prioritate pentru ambele ţări. În mod evident, vizita oficială a preşedintelui Parlamentului maghiar, domnul Laszlo Kover, ar fi un pas înainte, în fortificarea colaborări noastre.”
XS
SM
MD
LG