Linkuri accesibilitate

Viaţa de student este scumpă


Câţi bani scot de la ciorap părinţii pentru a-şi întreţine studentul?


Se cazează la cămin sau la gazdă, primesc bani de la părinţi sau/şi muncesc pentru a se întreţine, viaţa de student la Chişinău sau în alte oraşe din afară ţării este scumpă. De multe ori studenţii cheltuiesc mai mult decât un salariu de începător pe chirie, cărţi, mâncare şi distracţii. Cum reuşesc să se descurce? a vrut să afle Alla Ceapai.

Viaţa de student presupune o sumedenie de cheltuieli, pe care le acoperă de obicei părinţii. Partea leului îi revine cheltuielilor pentru cazare. Circa 40 la sută dintre studenţii din provincie fiind nevoiţi să închirieze gazdă, pentru că nu obţin cameră în cămin studenţesc, unde costurile sunt accesibile constituind în jur de 2000 de lei pentru un an. Efectuând un calcul general, un student care stă la cămin şi ştie să pună în balanţă cheltuielile cu necesităţile, economiseşte circa 1000 de lei lunar. Atât cât scoate din buzunar pentru chirie un student care stă la gazdă. Pe cazare trebuie să faci economii, nu şi pe mâncare sau distracţii, îmi spune Pavel Marcoci din oraşul Soroca, amintindu-şi de experienţa de anul trecut din căminul studenţesc:

„Pentru alimentaţie nu există cheltuieli, adică tu trebuie mereu să te ţii sătul şi sănătos, adică hrănit. Nu era o problemă foarte mare cu mâncarea la noi. La noi întotdeauna era tot ce vroiam. Cheltuielile nu sunt prea mari dacă ştii cum să foloseşti banul.”

Europa Liberă: La ce renunţai?

„Practic la nimic, am avut tot ce am vrut.”

Europa Liberă: De fiecare dată mergeai şi la discotecă, sau mai renunţai uneori la unele distracţii?

„Ce ocazii apăreau pentru distracţie sau petrecerea timpului liber nu era nici o problemă, din cauza că noi făceam aşa ca să petrecem timpul liber fără mari cheltuieli. Există foarte multe posibilităţi de a te odihni fără a face mari cheltuieli.”

Pentru a rezista tentaţiilor urbei, trebuie să faci deseori compromisuri, sa te abţii, în special de la distracţii şi să înveţi să-ţi gestionezi banii, îmi spune Larisa Şvitchi din raionul Cantemir studentă în anul doi la Universitatea de Stat:

„Banii niciodată nu se ajung că cerinţele sunt mari, cheltuielile sunt mari. Chiar la universitate cu cărţi, xeroxuri. Hrana tot foarte mult costă. Şi te face să fii mai econom, să te gândeşti bine înainte să dai bani pe ce dai şi dacă merită să dai.”

Europa Liberă: Pe ce nu dai bani, sau la ce renunţi?

„Nu ştiu, poate la unele distracţii care te costă foarte mult , mai bine stai în cameră pe net sau ieşi şi te plimbi în parc. La o haină mai scumpă renunţi.”

Europa Liberă: Te-ai gândit să lucrezi?

„În primul an de facultate nu am lucrat, în acest an chiar aş vrea să lucrezi.”

Larisa Şvitchi îmi spune că ar accepta să muncească şi pe jumătate de salariu, în condiţiile în care în prima parte a zilei trebuie să fie prezentă la facultate. De altfel, cum fac mai mulţi studenţi care îşi caută un job necalificat în anii studenţiei, pentru a-şi mai acoperi din cheltuieli. Unii acceptând şi munci pe timp de noapte. Larisa recunoaşte că e greu e să te obişnuieşti cu gândul că trebuie să te descurci de unul singur:

„Vii de la facultate şi pe drum te gândeşti ce mâncare să faci. Şi repede te-ai dus şi ai pregătit. La început un ceai, nişte macaroane, ouă prăjite. Şi apoi faci mâncare mai consistentă.”

Europa Liberă: Îţi trimit părinţii şi genţi cu mâncare?

„da câteodată mai trimit mâncare făcută de acasă. O dată pe lună o geantă cu cel mai necesar, cum se fac la ţară conserve, pâine, ce mai este pe acasă, ceapă, cartofi, morcovi, brânză. E mult mai uşor pentru că cheltuiala nu e atât de mare.”

În aparenţă tinerii care pleacă la studiile în România o duc mai bine, majoritatea obţinând o bursă din partea statului roman. Ei fac economii şi pe cazare, şi pe utilităţi, căminul ne fiind taxabil, la fel ca şi cablu de internet sau TV. Dar cheltuielile conexe ard buzunarul, îmi spune Victor Postolache din satul Pelinia, raionul Drochia, student în anul doi la Universitatea Politehnică din Bucureşti:

„La nivel de mâncare depinde cu ce te hrăneşti, dacă mergi în fast food-uri sau diferite pizzerii e mai scump, dar dacă cumperi din magazin şi pregăteşti acasă e cam tot acolo.”

Europa Liberă: Cât de des îţi trimit părinţii genţi cu mâncare?

„O dată la două săptămâni”

Europa Liberă: Şi ce găseşti în ea?

„Mama îmi trimite lapte de casă, lapte condensat pentru că în România nu găseşti, miere, carne de pasăre, de porc.”

Europa Liberă: Te finanţează de fapt părinţii sau cum te descurci?

„La Moldova am un serviciu care mai aduce ceva bani. Mă strădui să-mi agonisesc banii din timpul vacanţei de vară, bani pe care îi cheltui în Bucureşti. Dar acolo e mai din greu. Mă strădui cât mai puţin să cheltui bani. Nu vreau să zic că mă limitez la toate lucrurile. Când e vorba cu băieţii ieşim la o bere, dar în fine mult mai rar ca în Moldova.”

Câţi bani scot de la ciorap părinţii pentru a-şi întreţine studentul, pe toată perioada de studii e greu de calculat. De cele mai multe ori îi auzi comparând viaţa de student cu un „aspirator” de bani. Experţii notează că unui student aflat la început de viaţă individuală nu poţi să-i pretinzi să aibă discernământ financiar şi atunci este bine ca părinţii să educe acest comportament încă din copilăria timpurie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG