Linkuri accesibilitate

Licee fără liceeni (Timpul)


Cum s-a cheltuit un milion de euro pentru expertiza legală a cazurilor de tortură? (Ziarul de Gardă)

Un articol din „Adevărul” informează despre barierele, la propriu, pe care le întâmpină tinerii cu dizabilităţi locomotorii când vor să obţină studii superioare. Constatarea de bază este că astăzi doar câteva din cele 34 de universităţi din ţară sunt parţial adaptate pentru accesul persoanelor în scaun rulant, iar vechimea clădirilor a devenit o scuză frecventă a rectorilor.

Mai mulţi analişti politici comentează pentru aceiaşi publicaţie decizia preşedintelui Nicolae Timofti de a respinge iniţiativa referendumului de aderare a Republicii Moldova la uniunea eurasiatică. În opinia lui Bogdan Ţîrdea „prin răspunsul său, preşedintele neagă dreptul poporului de a-şi expune voinţa prin referendum, prevăzut în Constituţie. Pe de altă parte, Anatol Ţăranu crede că „participarea la un eventual astfel de plebiscit ar fi una inconştientă” pentru că majoritatea populaţiei are o idee foarte vagă despre ei. „Să nu uităm că un procentaj foarte mare din moldoveni vrea totuşi integrarea în UE”, spune analistul pentru „Adevărul”.

Editorialistul Constantin Tănase propune în „Timpul” completarea iniţiativei premierului de a reliefa drumurile construite din bani europeni prin panouri corespunzătoare: să apară panouri şi pe drumurile mai puţin norocoase unde să se indice numele miniștrilor și al instituțiilor din cauza cărora aceste drumuri au rămas nereparate, fiindcă s-au furat banii. „E bine să se indice și sumele „furluate”: numele, liniuță, suma furată, numele, liniuță, suma furată și tot așa mai departe”, crede autorul.

Un articol din acelaşi ziar constată existenţa unei sumedenii de licee fără liceeni anul acesta. „Din cauza numărului mic de candidați, anul acesta, zeci de licee au fost nevoite să renunțe la admitere, iar alte câteva zeci au început noul an școlar cu o singură clasă. Aceasta în contextul în care, deja de câțiva ani în licee aproape că nu mai există concurs de admitere, fiind înmatriculați toți pretendenții, indiferent de note. Potrivit şefei Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, numai în Chișinău, din cauza numărului redus de candidați, 30 de licee din cele 83 existente nu au putut forma două clase de-a X-a, câte una pentru fiecare profil, după cum este stipulat în regulament. „Este pentru prima dată când ne ciocnim cu o astfel de situaţie”, a subliniat Tatiana Nagnibeda- Tverdohleb.

Săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” scrie că după evenimentele din aprilie 2009, un milion de euro au fost investiţi în consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în Republica Moldova. În special, banii au fost direcţionaţi către Centrul de Medicină Legală, care pentru prima dată, în cei 29 de ani de când există, a beneficiat de dotare cu tehnică modernă, lucru pe care nu l-ar fi obţinut vreodată de la stat. Cu toate acestea, directorul Centrului, Ion Cuvşinov, se plânge că banii oferiţi anual Centrului pentru dezvoltare şi întreţinere sunt prea puţini. „În prezent, lucrăm cu aparataj achiziţionat în 1984, când a fost dat în exploatare Centrul. Da, suntem mari maeştri şi mâini de aur la reparat, la a obliga acest aparataj să funcţioneze, dar asta înseamnă că suntem depăşiţi de toţi cei din jur şi nici măcar nu putem să verificăm unele rezultate pe care le primim de peste hotare”, spune Ion Cuvşinov.
XS
SM
MD
LG