Linkuri accesibilitate

Clasamentele politice între orgolii şi realităţi


Ultimul clasament al Institutului Politicon al celor mai influenţi politicieni moldoveni l-a urcat în top 3 pe preşedintele Nicolae Timofti.


Institutul Politicon a dat ieri publicităţii ultimul barometru al celor mai influenţi politicieni care ar indica o creştere semnificativă a popularităţii şi influenţei preşedintelui Nicolae Timofti în ultimele două luni. Cel puţin aşa consideră cei 30 de analişti şi editorialişti, consultaţi de Politicon. Pe primele două locuri rămân premierul Vlad Filat şi ministrul de externe Iurie Leancă. Există şi topul celor mai influenţi jurnalişti sau artişti. Ce valoare au aceste clasificări, reflectă cât de cât realitatea sau mângâie numai orgolii? O temă discutată în minutele următoare de Vasile Botnaru cu invitaţii săi:

Iniţiatorul proiectului de monitorizare permanentă a popularităţii liderilor politici, Anatol Ţăranu, se declară convins că acest clasament şi-a probat deja utilitatea, odată ce stârneşte discuţii.

Anatol Ţăranu: „Experţii sunt acei oameni care examinează viaţa politică zi cu zi şi ei, de obicei, anticipează unele schimbări care se regăsesc în mentalul colectiv, dar cu o anumită întârziere. Din acest punct de vedere, toţi spun că experţii sunt un detaşament de frunte al opiniei publice. Eu cred că orice politician responsabil nu poate să neglijeze acest lucru.”

Europa Liberă: Dar unii politicieni încearcă să compenseze lipsa din viaţa politică cu prezenţa în ştiri de scandal, pe primele pagini ale unor reviste glamour. Acestea sunt trucuri, tertipuri eficiente, din punctul dumneavoastră de vedere?

Anatol Ţăranu: Într-un fel da. Unul din criteriile de bază după care experţii îi apreciază pe politicieni este şi percepţia subiectivă a fiecăruia dintre experţi. Din acest punct de vedere, sfera aceasta, despre care acuma aţi vorbit, poate să influenţeze un număr anumit de experţi.”

Europa Liberă: L-aş cita pe Vladimir Voronin din perioada când era preşedinte şi spunea franc, nu ştiu cat de sincer: „Scrieţi despre mine orice vreţi, numai să scrieţi, numai să nu mă uitaţi.” Politicienii se conduc de acest criteriu?

Anatol Ţăranu: „Această apreciere nu-i aparţine domnului Voronin. Este un principiu care este valabil pentru politicieni. Ei acceptă şi să se vorbească şi negativ, în deosebi dacă acest negativ vine din partea oponenţilor politici. În politică este valabilă şi metoda când politicienii special, conştient, îi instigă pe oponenţii politici, ca ei să-i critice, chiar să-i atace cât mai dur. Este o metodă deseori folosită în politică.”

Experta în relaţii publice Ludmila Andronic, consideră că politicienii de meserie nu au cum să ignore oglinda clasamentelor de popularitate, oricât de opacă li s-ar părea lor.

Ludmila Andronic
Ludmila Andronic
Ludmila Andronic: „Indiferent de declaraţiile care sunt făcute, politicienii în mod sigur atrag atenţia asupra faptului cum evoluează ei în topuri. Ei înţeleg că, de fapt, acest top măsoară temperatura, dacă vreţi, a prezenţei lor, în viaţa publică.”

Europa Liberă: Cât de mult sunt gata să facă sau să plătească politicienii, pentru ca să fie în gura lumii sau pe primele pagini?

Ludmila Andronic: „Eu sunt gata să facă lucrul acesta pentru că vă zic: nivelul lor de influenţă cam este egal cu nivelul lor de apariţii mediatice. Prin urmare, ei vor face tot posibilul ca orice mişcare să fie mediatizată, să aibă oamenii despre ce să vorbească.”

Europa Liberă: Există politicieni care strecoară în mod intenţionat, chipurile, nişte imagini luate în secret, ca să trezească interesul în jurul personalităţii sale?

Ludmila Andronic: „Pentru aceasta trebuie să ai îndrăzneală, oleacă de obrăznicie politică.”

Europa Liberă: Adică politicienii încă n-au ajuns la clasa vedetelor care îşi spală rufele în mod public?

Ludmila Andronic: „Nici chiar până acolo.”

Am întrebat-o şi pe directoarea revistei „VIP Magazin”, Rodica Ciorănică, revistă care alcătuieşte cu regularitate, la sfârşit de an, topul celor mai influente personalităţi din Republica Moldova, dacă personajelor vizate în diverse clasamente le pasă de poziţiile în care ajung.

Rodica Ciorănică: „Cred că sunt foarte interesaţi de locurile pe care le ocupă, chiar dacă de multe ori ne lasă doar să ghicim acest lucru. Moldovenii sunt foarte orgolioşi. Luptele se dau cel mai mult, de exemplul, în cazul topului nostru, cele mai mari lupte se dau pentru Top 10, deci primul segment. Şi lucrul acesta se vede după voting-ul pe care îl iniţiem noi, în fiecare an pe net. În fiecare zi cifrele se schimbă şi se vede că oamenii politici, chiar şi oamenii din afaceri, pe care îi includem noi în top, îşi implică echipele, ca să voteze pentru fiecare dintre ei. Din aceasta se vede că lor le pasă şi le pasă foarte mult.”

Europa Liberă: Cum credeţi, politicienii şi liderii de astăzi sunt gata să plătească bani grei pentru a rămâne în vizorul presei, gen paparazzi?

Rodica Ciorănică: „Eu cred că da, mai ales cei mai tineri care sunt mai dotaţi cu simţul umorului. Cred că sunt gata, mai ales că am observat şi săptămâna trecută nişte ştiri cu unul din politicieni. Chiar comenta lumea pe net că uite, nu e mare ştire, dar face foarte multe vizualizări. Mă refer la ştirea cu Igor Dodon. Oamenii din politică se pare că încep să consume şi aşa ceva. Dar vorbim de noua clasă de politicieni.”

Europa Liberă: Şi-a dat seama de rostul click-urilor, ca să zic aşa.

Rodica Ciorănică: „Cred că da. Şi presupun că se şi plăteşte, în unele locuri pentru asemenea ştiri, chiar dacă ele, ca şi conţinut nu au mare valoare.”

Europa Liberă: Şi per total, le aduc dividende politice râvnite, cum credeţi dumneavoastră?

Rodica Ciorănică: „Notorietate şi popularitate da, nu ştiu dacă şi dividende politice. În tot cazul, mă uit chiar şi pe reţelele de socializare. Tinerii politicieni sunt atât de prezenţi că tocmai oboseşti şi te gândeşti oare cu ce se ocupă deputatul X, care plasează versuri sau cântece populare pe Facebook.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG