Linkuri accesibilitate

„Unioniştii” şi „stataliştii” vor demonstra din nou la Chişinău


Vox populi: Poate o demonstraţie, chiar o serie de demonstraţii, schimba părerea oamenilor?

Pentru 16 septembrie, primăria Chişinău a aprobat organizarea unui marş „unionist” dar şi a unei contra-demonstraţii. În schimb, îşi arogă dreptul de a stabili rutele celor două manifestaţii, pentru a evita ciocniri violente, cum au avut loc la Bălţi, la începutul lunii august. Propunerea de traseu a primăriei a fost acceptată de „Acţiunea civică 2012” , organizatoarea marşului unirii. Acum este aşteptată şi reacţia aşa-numitelor organizaţii „stataliste”. Poate o demonstraţie, chiar o serie de demonstraţii, schimba părerea oamenilor? Este ce a încercat să afle Tamara Grejdeanu:

„Protestele, oricum în spatele lor stă cineva care are un scop bine determinat, doar la moment aş ai văzut, te-a frapat un mesaj oarecare, te-a pus pe gânduri o lozincă, doar câteva clipe şi iar mergi în drumul tău.”

„Ele cred că au o importanţă pentru cei care protestează, în sens că ei vor ceva şi se manifestă public.”

Europa Liberă: Poate obţine un protest solidaritatea simplilor trecători, să le schimbe oarecum concepţiile?

„Cred că ar putea, amintiţi-vă de evenimentele din anii 90, evenimentele de la Bălţi, de o pildă, nu pot să nu îşi lase o amprentă, cât de cât, negativă, părerea mea, la băştinaşii acestei ţări, poate într-o măsură oarecare îi trezeşte, în altă măsură îi supără tare.”

„Dacă se fac proteste numaidecât că se răsfrânge asupra trecătorilor.”

,,Eu, de exemplu nu mă influenţează nimeni, eu am părerea mea, opinia mea.”

„Depinde de tematica protestului, de fapt, sunt unele proteste care exprimă nişte cerinţe care sunt argumentate, sunt unele care, mai mult politice.”

„De ce se fac protestele, ca să audă guvernul, unii vor unire, alţii vor statalitate, este un public anumit care se ocupă cu asta pentru că oamenii au alte griji, nu ştiu cum să ajungă până la sfârşitul lunii.”

Europa Liberă: Acest public despre care îmi spuneţi este unul stabil?

„Cred că da, este un grup de oameni politizaţi.”

Europa Liberă: Poate un protest să-ţi influenţeze oarecum opţiunile?

„Protestul este un mijloc de influenţă, aşa din partea maselor largi.”

Europa Liberă: Ar putea influenţa şi opţiunile politice ale oamenilor?

„Da, sigur.”

Europa Liberă: Se întâmplă asta la noi?

„La noi mai puţin, din punct de vedere politic, populaţia noastră încă nu este bine coaptă.”

„Eu sunt om format, cu opinii proprii.”

Europa Liberă: Dar cei mai tineri, credeţi că ar putea fi influenţaţi?

„Cei mai tineri da, se fac multe greşeli care influenţează asupra tineretului.”

„Nu pe mine personal, însă masele care nu prea cunosc situaţia din ţară de obicei sunt influenţate de alte persoane cunoscute sau de oameni care speculează în jurul acestora.”

„Nu are cetăţeanul Republicii Moldova cuvânt, noi suntem pur şi simplu o gloată, care suntem mânaţi hăis încolo hăis încoace, şi atât.”

Europa Liberă: Atunci când vine vorba de simpatizanţi, de unde ar trebui să ne formăm această simpatie, cine ar putea să ne ajute, sau ce ar trebui să urmărim?

„Doar partidele politice sunt responsabile de cultura organizaţională şi de modul în care desfăşoară campaniile publice.”

Europa Liberă: Dar în societate se lasă oamenii influenţaţi de opinia celor din jur, a oamenilor cu autoritate?

„Desigur, sunt diferita categorii de persoane, sunt persoane care analizează şi cred acelor lucruri pe care le-au analizat, persoane care sunt mişcaţi de lideri, adică gândesc aşa dacă aşa gândeşte preotul sau directorul şcolii, şi sunt oamenii care nu sunt interesaţi de nimic.”

„Cu părere de rău sunt mai mulţi cei care merg cu turma, după lideri.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG