Linkuri accesibilitate

Visul şi Coșmarul


Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

Neculai Constantin Munteanu: „Congresul socialiștilor europeni nu va avea loc la București nu pentru că Victor Ponta a călcat cu stângul, ci pentru că a călcat vârtos în străchini.”


Criza politică din România a dus la o scădere drastică a imaginii externe a acestei ţări a Uniunii Europene. Astăzi, preşedintele de la Bucureşti Traian Băsescu a declarat că în ciuda furtunii care a fost în ultimele luni în viaţa politică românească, instituţiile statului s-au dovedit puternice şi este momentul continuării parteneriatelor strategice ale României cu Statele Unite, Coreea de Sud, dar şi cu China. Traian Băsescu a repetat că politica Bucureştiului va rămîne neschimbată în ceea ce priveşte Moldova şi că Romania va continua să susţină toate eforturile Chişinăului de a se apropia mai mult de Uniunea Europeană, dar ca nu va încerca să impună nimic Chişinăului. În comentariul său de astăzi pentru ascultătorii Europei Libere, Neculai Constantin Munteanu priveşte tot la relaţia României cu comunitatea internaţională.

„Mi se îndeplineşte un mare vis” a exclamat Victor Ponta, mai transfigurat ca Martin Luther King, când a aflat că Partidul Socialist European își va ține la București congresul din septembrie 2012. Era o recunoaștere a „meritelor” social-democraților dâmbovițeni și o mână de ajutor, deloc discret, în an electoral. Un an mai târziu, când PSD era în toiul pregătirii congresului, visul a plesnit ca un balon de săpun. Și, în acord cu realitatea hâdă, a dat în coșmar. Câțiva lideri importanți ai socialiştilor europeni ar fi cerut conducerii partidului delimitarea de problemele politice din România, create chiar de PSD.

Pentru a salva aparențele, s-a acceptat ca „inițiativa” cu mutarea congresului de la București la Bruxelles să-i revină lui Victor Ponta, care a invocat „inabilitatea” oficialilor de la Bucureşti de a explica acţiunile politice privind demiterea lui Traian Băsescu. O minciunică demontată chiar de Victor Ponta care a declarase, textual, „Socialiștii germani mi-au spus că nu prea ar veni la București pentru că ar putea avea probleme cu presa din Germania. Și le-am zis ”bine, domnule, atunci ne vedem la Bruxelles”. Informație completată de Ioan Mircea Paşcu, care a precizat că soluţia propusă de Victor Ponta era un răspuns la intenţia socialiştilor germani de a nu veni la Congresul de la Bucureşti! Realitatea este că socialiștii europeni nu pot cauționa, fără majore pagube de imagine, un partid care pune între paranteze funcţionarea statului de drept, a instituţiilor sale fundamentale și independenţa justiţiei, adică exact ceea a făcut PSD în operațiunea „suspendarea președintelui Traian Băsescu”. La vremea respectivă, critici dintre cele aspre au venit chiar din rândurile socialiștilor. Așa că, oricât s-ar da după tufiș, mutarea congresului de la București la Bruxelles este un eșec major pentru cârlanul Victor Ponta.

Dar poate că e mai bine așa. La București, socialiștii europeni ar fi trebuit să-și amintească cu neplăcere că PSD-ul lui Victor Ponta s-a născut, prin președintele de onoare Ion Iliescu, direct din coasta partidului comunist și a intrat în familia socialiștilor europeni prin efracție, prin cumpărarea siglei unui partid istoric. Că veni vorba de efracție, ar trebui să-și aducă aminte că unul dintre colegii lui Victor Ponta este închis pentru corupție. Este vorba de Adrian Năstase fost și, s-ar părea, încă lider și președinte al Consiliului Național, după pagina de internet a partidului! Și asta în timp ce alt corupt de partid, Adrian Severin, trimisul PSD în Parlamentul European, a fost expulzat în banca măgarilor de colegii europeni.

Și, pe urmă, ce să-și fi spus un socialist de cursă lungă ca Laurent Fabius cu social-democrați aduși cu pluta ca Iliescu, Mazăre și Vanghelie? Nu mai vorbim poziția incomodă a socialiștilor germani care, la Berlin, au condamnat cu asprime plagiatul unui politician aflat la putere, iar la București ar trebui să se prefacă nu știu că Victor Ponta a plagiat cu sânge rece și a fost albit de o comisie de o etică îndoielnică! Nu mai vorbim de stupiditatea declarațiilor că pe nemţii nu-i iubeşte nimeni și că securitatea lui Ceauşescu scrie în presa germană editoriale critice la adresa realizărilor socialiștilor dâmbovițeni! Ca să nu mai amintim de schizofrenia de a suspecta presa germană că este infiltrată de securitate, în timp ce la București ești aliatul unui colaborator apropiat al securității și chiar mai mult decât atât!

Congresul socialiștilor europeni nu va avea loc la București nu pentru că Victor Ponta a călcat cu stângul, ci pentru că a călcat vârtos în străchini. Cu puțin noroc, lor congresul va ajunge la București când Victor va fi tânăr ca Iliescu. Că la fel de cinstit ca el este deja.

Sus fruntea, Victoraș! Visul e frumos chiar și când realitatea e de coșmar. În fond, și coșmarul e tot un vis!
Previous Next

XS
SM
MD
LG