Linkuri accesibilitate

Plaga manipulărilor prin televiziune (Adevărul)


De ce doarme opoziţia reprezentată de Partidul Democrat Liberal? (Evenimentul zilei)

Un articol din Adevarul informeaza despre situatia liceelor din Chisinau, al caror numar va fi drastic redus. Ar putea disparea cele care nu au cel putin doua clase de a zecea – si este cazul a 30 de licee dintr-un total de 83. Informatii complementare se refera la lipsa aproape totala a concurentei: pefond de scadere demografica, la foarte putine licee se organizeaza concurs de admitere. Elevii sunt direct inscrisi daca au cel putin media 5 in gimnaziu.

Editorialul aceluiasi ziar este semnat de Sabin Orcan si discuta plaga manipularilor prin televiziune. Este vorba, in speta, de cum sunt prezentate protestele sociale din Romania: de la nesfarsitele breaking news, care sunt de o banalitate strigatoare la cer, pana la unghiul de filmare a protestatarilor, in asa fel incat sa para mai multi, nicio metoda nu e dispretuita cand e vorba sa se faca din tantar armasar. Jurnalistul spune ca protestele anti-Basescu nu mai au demult nicio legatura cu situatia reala din tara, ba mai mult, au imbracat recent forme intolerabile, atunci cand s-au mutat la primarie si la biserica, citam, pentru „a întina o ceremonie privată şi sacră cu porcăiala cotidiană” . A fost vorba despre nunta de sambata a mezinei presedintelui Basescu, careia un protestatar i-a ridicat la vedere incredibila urare: „EBA, iti dorim casa de piatra in cimitir”. „Nu ne mai ramane decat sa ne urcam inapoi in copac”, este concluzia lui Sabin Orcan.

Sorin Ionita se intreaba in Evenimentul zilei de ce doarme opozitia, reprezentata de Partidul Democrat Liberal. La recenta rectificare bugetara, guvernul condus de Victor Ponta a dat bani suplimentari exact primariilor puterii. PDL n-a zis nici pas. Daca acest lucru s-ar fi intamplat in detrimentul primariilor USL, arata comentatorul, ar fi fost dezastru. Apatia opozitiei actuale ar putea fi chiar explicatia pentru unele gesturi ale premierului Victor Ponta, care anunta intentia de coabitare cu presedintele Basescu. Nimic mai fals, scrie Sorin Ionita, Ponta nu are de gand sa coabiteze. Doar ca nu are incotro: dreapta pur si simplu nu are energie sa se lupte sa revina la guvernare.

Intr-un interviu acordat Rodicai Palade la revista 22, Andrei Plesu recunoaste ca tinerii politicieni de dreapta care incearca sa coaguleze o alianta in aceasta parte a esichierului politic nu sunt inca la unison, ca exista frictiuni. Ei sunt insa cu cateva clase deasupra politicienilor incropiti din celelalte partide, ale puterii. Acestia aproximeaza jalnic gesturile guvernarii si mimeaza lamentabil activitatea pe care ar trebui sa o depuna ca parlamentari adevarati. Daca liberalul Crin Antonescu e taxat aici cu epitetele de „iresponsabil” si „periculos”, prestatia USL in schimb s-ar potrivi mai degraba cuvantului prostie, arata Andrei Plesu in interviul din revista 22.
XS
SM
MD
LG