Linkuri accesibilitate

Necesitatea fixării unor priorități la Chișinău în relațiile cu Statele Unite


Vlad Spânu, președintele Fundației Moldova
Vlad Spânu, președintele Fundației Moldova

Vlad Spânu: „atragerea investitiilor americane, obţinerea expertizei şi o strategie de micşorare a dependenţei energetice, promovarea produselor moldoveneşti pe piaţa americană.”


Astazi, in Statele Unite începe Conferinta Naţională a Partidului Democrat. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, ambii candidaţi pentru alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie au aceiasi rata de incredere a electoratului, în acest moment 45%. L-am întrebat pe preşedintele Fundaţiei Moldova de la Washington, Vlad Spânu dacă subiectele de politica externă vor fi abordate la aceasta conferinţă şi daca ele sunt importante în aceasta campanie electorală din Statele Unite.

Vlad Spânu: „Aceste conventii - cea republicană a fost săptămîna trecută şi la o săptămînă după aceasta este Convenţia Partidului Democrat - practic arată nişte vectori ai acestor partide, care sunt politicile lor, care vor fi politicile lor de guvernare, în cazul în care vor ciştiga alegerile. Deci într-un fel nu poţi să îţi dai seama cu exactitate referitor, la politicile externe, însă sunt foarte mult axate pe politicile interne. Si doar unele cuvîntări, de exemplu la Partidul Republican a fost fosta secretară de stat Condolizza Rice, care s-a axat destul de mult pe politicile externe şi pe necesitatea SUA de a avea o politică coerentă pe plan extern.

Practic, orice guvernare şi orice administraţie poţi să înţelegi mai bine cum va funcţiona in exterior, cînd ştii foarte bine cum acţionează în interior. Actualmente SUA se află într-o criză şi economică şi financiară şi politică şi de aceea toate eforturile sunt concentrate asupra soluţionării acestei crize.”

Europa Liberă: Credeţi că pentru Moldova si pentru Europa de Răsărit, o administraţie democrată sau una republicană ar fi mai folositoare, ar susține mai mult această parte a lumii ?

Vlad Spânu:
„Este foarte greu de prevăzut ce se va intimpla in plan extern. Noi putem să ne uităm puţin la istorie şi să ne uităm la ce a fost în ultimii 10 ani cel puţin. Ironic, administraţia republicană, care este de dreapta, l-a invitat pe comunistul Vladimir Voronin în 2002, care era preşedinte. Si administraţia democrată, care este de stinga a fost mai activa pe plan politic în relaţiile cu Republica Moldova; şi, după cum ştiti foarte bine, in 2010 a fost vizita primului ministru, ulterior a fost vizita ministrului de externe, Leancă, a preşedintelui Parlamentului, Lupu, acum urmează să fie vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc, vicepreşedintele american Joe Biden a fost în Republica Moldova, deci s-au intensificat aceste relatii din partea administraţiei mai ales în ultimii cîtiva ani şi aceasta se datorează şi faptului că în 2009-2010 a avut loc o schimbare radicală a puterii; Partidul Comunist a fost scos din conducerea statului şi atunci americanii au avut o deschidere.

Însă la aceasta tema eu as zice şi v-as ruga să îi întrebaţi Dvs pe guvernanţii de la Chişinău care au fost obiectivele acestor vizite care au urmat şi ce rezultate palpabile au fost. Din păcate, mie mi se pare că obiective n-au fost, unele obiective care ar fi clare şi ar avea niste rezultate pentru cetătenii din Republica Moldova. Nu prea au fost.

Unul care, din punctul meu de vedere, a fost esențial este grantul care a fost obţinut din partea programului Provocările Mileniului: 262 de milioane de dolari. În rest însă, practic, au fost mai mult nişte vizite protocolare şi a fost, sigur, intensificarea relatiilor, însă fără nişte obiective clare.

Este nevoie ca la Chişinău să se pună alte priorităţi faţă de politica americană, indiferent cine va veni la putere.
Write your quote footer here...

Cel mai mult s-a vehiculat eliminarea amendamentului Jackson-Vanick, care mie mi se pare un amendament important, dar din punct de vedere simbolic, însă nu are o greutate pentru oamenii de afaceri din Republica Moldova sau pentru oricine din republica Moldova.

Zic că în următoarea etapă este nevoie ca la Chişinău să se pună alte priorităţi faţă de politica americană, indiferent cine va veni la putere. De exemplu, eu as crede că ar trebui să se axeze foarte tare pe atragerea investitiilor americane, pe obţinerea expertizei şi crearea unei strategii de micşorare a dependenţei energetice pe care o are Republica Moldova; a treia, ar fi, promovarea produselor moldoveneşti pe piaţa americană.

Acestea mi se par nişte obiective importante care ar trebui să fie urmate; şi nu doar vizite de dragul vizitelor. Fiindcă acest capital politic nu trebuie irosit. Şi americanii au deschidere faţă de Republica Moldova şi atunci ar trebui să fie discutate niste probleme esenţiale atit pentru americani cît şi pentru cei din Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG