Linkuri accesibilitate

Guvernul USL dinaintea alegerilor şi-a ratat toate obiectivele (Evenimentul zilei)


Marea înfrângere pentru autorităţile de la Bucureşti (România liberă)

Evenimentul zilei a consemnat in editia de sambata promisiunile liderului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, cum ca va face din Transnistria un stat independent. Stirea, care citeaza Agerpres, aminteste ca Republica Moldova se opune constant recunoasterii Transnistriei ca stat, dar si consideratii aparute in presa rusa, cum ar fi opiniile generalului Mihail Bergman, reprezentantul special al autointitulatei preşedinţii transnistrene în Federaţia Rusă, relateaza Evenimentul zilei.

Amanarea fara termen a intrarii Romaniei in spatiul Schengen va fi marea infrangere pentru autoritatile de la Bucuresti. In Romania libera, Laurentiu Mihu sustine ca este “nota de plata usturatoare” pe care liderii europeni o trimit la Bucuresti in contul “acţiunilor iresponsabile ale clasei politice”. Jurnalistul arata insa ca este si pedeapsa cea mai mica data Romaniei, cea mai mare ar fi putut fi ignorarea miscarilor politice de la Bucuresti, a abuzurilor actualei puteri, ceea ce ar fi echivalat cu scoaterea totala din carti a tarii. Nu s-a intamplat asa, dimpotriva, Europa a reactionat ferm si tenace obtinand in extremis corectarea unor derive de la principiile statului de drept. Explicatia sta in optiunea ferma de politica externa a presedintelui Traian Basescu: de partea Statelor Unite, a NATO deci, si a Uniunii Europene. Romania a devenit un actor real in politica de securitate la Marea Neagra si autor al unor initiative-cheie in domeniul diversificarii resurselor de energie, mai arata Laurentiu Mihu.

Cu tot bagajul de imagine acumulat dupa 2004, prestatia Uniunii Social-Liberale, ajunsa pe nepregatite la guvernare, trage in jos Romania din punct de vedere economic, ca imagine, dar si mai grav: la capitolul credibilitate. “Guvernul USL dinaintea alegerilor şi-a ratat toate obiectivele şi, chiar mai rău, a dat ţării un obiectiv nou, pe care l-a mai avut doar în anii ’90: recredibilizarea ţării”, scrie Sebastian Lazaroiu in Evenimentul zilei. Si el, dar si alte articole aparute in Romania libera sau pe site-ul ziare.com vorbesc despre tensiuni aparute in interiorul USL, mai ales in Partidul National Liberal, unde o grupare in proces de constitutire ar dori plecarea lui Crin Antonescu de la sefia partidului. Cristian Mihai Chis (ziare.com) ii sfatuieste pe liberali sa revina la exigentele doctrinei de dreapta, chiar daca o revolutie interna va dinamita constructia USL.
XS
SM
MD
LG