Linkuri accesibilitate

Biserica Ortodoxă rusă și alianța cu Kremlinul


Maksim Yefimov
Maksim Yefimov

Maksim Yefimov: Biserica este binevoitoare față de „corupția totală, oligarhie, puterea absolută a forțelor de securitate”


Membrele trupei punk Pussy Riot din Rusia nu sunt singurele trase la răspundere pentru că ar fi insultat Biserica Ortodoxă Rusă. Un blogger rus care a criticat biserica pe internet s-a pomenit cu dosar penal și a fugit din țară, cerând azil politic în Estonia. Alexandru Eftode rezumă relatarea corespondentei Europei Libere, Claire Bigg despre granița tot mai estompată între biserică și stat în Rusia:

Activistul Maksim Yefimov le stătea de multă vreme ca un spin în coastă autorităților din Karelia, republică nord-vestică a Federației Ruse. Dar s-a pomenit cu proces penal abia după ce a început a critica Patriarhia Moscovei și Întregii Rusii.

În aprilie, la scurt timp după arestarea fetelor din
trupa punk feministă Pussy Riot pentru protestul lor anti-Putin într-o catedrală de la Moscova, a început și procesul lui Yefimov, acuzat de instigare la ură religioasă.

În vârstă de 35 de ani, activist de opoziție și blogger, Yefimov este convins că Patriarhia are un amestec în proces:

„Consider că Biserica Ortodoxă Rusă este în spatele urmăririi penale odată ce Biserica este una și aceeași cu puterea. De ce i-ar fi pe plac când oamenii o critică, arată cu degetul la încălcarea legilor și normelor morale”?

Fiind judecat în Libertate, Yefimov a părăsit Rusia în luna mai, când procurorii au cerut să fi internat la un spital de boli psihiatrice. Bloggerul se ascunde în Estonia unde a cerut azil pentru a evita extrădarea.

La fel ca Pussy Riot, bloggerul a criticat Patriarhia pentru relația ei tot mai strânsă cu Kremlinul, a acuzat-o de atitudine binevoitoare față de „corupția totală, oligarhie, puterea absolută a forțelor de securitate”, precum și de folosirea fondurilor publice pentru construcția bisericilor.

A fost criticată între altele declarația Patriarhului Kiril care a spus în campania prezidențială de primăvara aceasta că perioada aflării lui Vladimir Putin la putere a fost „un miracol divin” și i-a îndemnat pe credincioși să nu se alăture protestelor antiguvernamentale.

Biserica Ortodoxă Rusă a răspuns cu o campanie împotriva „prigonitorilor”. În fruntea
campanie se află arhiereul Vsevolod Ciaplin care conduce Departamentul de Cooperare cu Societatea al Patriarhiei. În ciuda poziției oficiale că biserica nu se implică în politică, arhiereul Ciaplin militează deschis pentru anularea separației între stat și biserică.

Cunoscut pentru declarația controversată că femeile care poartă straie sumare se fac vinovate de instigare la viol, Ciaplin a cerut înființarea unor patrule ortodoxe în toate orașele Rusiei care să vegheze împotriva unor atacuri asupra bisericilor, a lăudat decizia procurorilor de a-l interna pe bloggerul Yefimov la psihiatrie, a făcut lobby pentru întemnițarea fetelor de la Pussy Riot acuzate de „dezmăț satanic”.

Săptămâna trecută arhiereul a cerut pedepse mai aspre pentru insultarea bisericii. Într-un interviu cu Europa Liberă, el și-a explicat poziția:

„Pedeapsa trebuie să fie inevitabilă, inclusiv pentru discursul urii promovat pe internet. Este foarte important ca nici un comentariu insultător la adresa creștinilor ortodocși să nu rămână nepedepsit”.

Sociologii, însă, spun că mulți ruși, inclusiv bisericoși, ar împărtăși impresia blogerului Yefimov că Biserica Ortodoxă Rusă s-a aliat cu Kremlinul pentru a contracara mișcarea de protest împotriva domniei de 12 ani a lui Vladimir Putin.

Sociologul Boris Dubin de la centrul independent pentru sondarea opiniei publice, Levada, spune că regimul Putin folosește Biserica pentru a umple un vacuum ideologic:

„Majoritatea oamenilor asociază imaginea Bisericii cu imaginea Rusiei ca o mare putere. Ei sunt nostalgici după o asemenea imagine. Autoritățile seculare folosesc această situație pentru a-și întări poziție, odată ce nu au alte idei sau programe serioase. Oamenii acceptă Biserica iar în unele privințe se contopesc cu imaginea ei. Dar, la modul practic, ar vrea să-și ducă viața de zi cu zi și fără amestecul bisericii, și fără cel al puterii”, spune sociologul Dubin.

Un sondaj de opinie din luna august realizat de VTsIOM, un institut de stat de sondare a opiniei publice, arată 75 că la sută dintre cetățenii ruși cred că biserica n-ar trebui să se amestece în politică.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG