Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămînii politice


Sărbătorirea Zilei Independenţei deocamdată nu poate să remedieze starea răzleţită a societăţii

Directorul Agenţiei Info-Prim Neo, Valeriu Vasilică, consideră că, pe parcursul săptămânii care a trecut, a fost reluată competiţia dintre cei trei lideri ai Alianţei de la guvernare.

Valeriu Vasilică: „La una din manifestările oficiale, am stat alături de un fost ministru de externe şi fost ambasador în Statele Unite şi el zicea: „Păi, americanii nu fac serbări foarte mari de ziua independenţei lor”. Şi eu i-am dat dreptate, dar nu prea, pentru că americanii îşi pot permite să nu-şi amintească, să nu-i amintească fiecărui om de existenţa ţării, de Ziua Independenţei, de Ziua Limbii care este o problemă la noi. Şi mie mi s-a părut că ceea ce s-a făcut, s-a făcut în măsură suficientă. Într-un fel, cei 3 lideri mari ai conducerii de astăzi au concurat între ei: cine este mai patriot, cine este mai important. Şi, până la un anumit moment, mi s-a părut şi foarte necesar, pentru că am obosit şi era periculos, când era un singur om important în ţara asta şi, dacă omul acela important nu vroia să sărbătorească ziua de 31 august, ne pomeneam, ca şi cum, copii ai nimănui. Unul dintre ei mi se pare că a sărit peste cal, pot să zic aşa. Preşedintele Parlamentului a atacat vehement şi nu este în stilul lui, un anumit curent, nu ştiu: politic, social, nu ştiu cum se cheamă. I-a atacat pe unionişti, foarte clar, cerând ajutorul sălii, ca un veritabil DJ, a arătat cu degetul un duşman, pe unionişti, care, chipurile, ar fi duşmanii statalităţii, independenţei Republicii Moldova. Şi noi suntem sătui. Noi trebuie să uităm de chipul duşmanului.”

Europa Liberă: Dar senzaţia dumneavoastră care este: în felul acesta a bătut şi şaua liberalilor din Alianţă?

Valeriu Vasilică: „Nu. Mie mi se pare că a fost dus de valul ultimelor evenimente, inclusiv de evenimentele de la Bălţi şi ceea ce se aşteaptă la Chişinău, un marş al unioniştilor. Dar avem o sumedenie de duşmani. De exemplu, sunt alţii care nu găsesc de cuviinţă să susţină retragerea unei armate străine, deşi aceasta înseamnă că independenţa noastră nu este tocmai deplină şi înseamnă că şi aceştia sunt duşmanii independenţei. Or, preşedintele Parlamentului nu a atacat toţi duşmanii independenţei Republicii Moldova, poate din neatenţie. În acea concurenţă, despre care ziceam, între cei 3 lideri, el a vrut să pară mai proaspăt, mai convingător şi poate că el n-avea un text, poate că l-a luat gura pe dinainte. În acelaşi context, mi-am dat seama că el îl atacă indirect pe preşedintele Timofti, care şi-a sfârşit discursul cu o formulă pe care o utilizează acuma exact curentul unioniştilor: „Unirea face puterea”.

*

Editoarea şi prezentatoarea de ştiri de la Jurnal TV, Stela Popa, este de părere că sărbătorirea Zilei Independenţei deocamdată nu poate să remedieze starea răzleţită a societăţii.

Stela Popa: „De fapt fiecare a serbat mai degrabă, aş spune, pe cont propriu, pentru că o bună parte a celor din Chişinău era plecată. Or, asta a fost deja un semnal. Şi atunci m-am întrebat personal: cât ne pasă în realitate de independenţa Republicii Moldova? Mă tem că aceste sărbători devin mai degrabă ritualuri pe care le îndeplinim, pentru că aşa trebuie. Cei 21 de ani de independenţă mi-au amintit de schimbarea pe care am trăit-o şi eu personal, când am trecut de la scrisul chirilic la scrisul latin. Dacă ne uităm pe sondajele de opinie publică, vedem că Republica Moldova este divizată, este clar: 1/3 votează estul, 1/3 – cu vestul şi 1/3 nu votează. Deci, încă nu avem acea masă critică pentru orientarea europeană spre care tindem, spre care actualii politicieni spun că tinde Republica Moldova. Dar sper că o vom avea în 2014, la următoarele alegeri.”

Europa Liberă: Valenţa per totală a acestei săptămâni: aţi zice că e mai mult optimism în societate sau este o stare de nelinişte, inclusiv din cauza unor pronosticuri economice nu prea bune?

Stela Popa:
„La mijlocul săptămânii, am realizat un interviu amplu pentru un post de radio de la Bucureşti cu invitaţi de la Chişinău şi i-am văzut fiind foarte optimişti pe cei de aici. Era vorba despre analişti politici, despre jurnalişti. Şi m-am convins de aceasta şi atunci când am urmărit ştirile, în această săptămână. Este tendinţa celor din Republica Moldova: să rămână nişte optimişti incurabili. Vorba aia: „Per asper ad astra”, adică prin greutăţi spre stele.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG