Linkuri accesibilitate

Amenzi pentru lipsa de respect faţă de tricolor, stemă, imn?


O formulare vagă, care poate da naşte unor controverse.


Câteva organizații neguvernamentale au semnalat că inițiativa guvernului de a întări respectul față de simbolurile de stat prin introducerea unor amenzi noi poate da naștere unor abuzuri împotriva libertății de expresie. O inițiativă legislativă avizată de guvern miercuri prevede amenzi aspre nu doar pentru infracțiuni ca profanarea însemnelor statului, ci și pentru ceea ce numește etalarea ca simbol public a unor însemne neînregistrate”. Inițiativa se înscrie într-o campanie mai largă a autorităților pentru cultivarea respectului față de tricolor, stemă, imn. Dar câțiva experți ai societății civile cred că formularea vagă poate da naștere unor controverse. Relatează Alla Ceapai.

Modificările propuse de Ministerul Justiţiei vin să completeze legea privind simbolurile publice, intrată în vigoare la începutul acestui an. Pe lângă simbolurile de stat, legea mai defineşte şi alte tipuri de simboluri, cum ar fi cele teritoriale, corporative sau private, printre care stemă, drapel, imn al unei localităţi, organizaţii sau chiar al unei familii. Potrivit legii, aceste simbolurile pot fi utilizate, doar atunci când sunt înregistrate de Comisia Naţională de Heraldică, spune Vlad Mischevca, membru al acestei Comisii:

„Iată numai atunci când acest simbol, gen stemă, drapel al familiei, al satului, al localităţii, al instituţiei, al ministerului, al partidului este înregistrat şi autorizat, autorul deja sau proprietarul are voie să-l utilizeze. Dar aşa din capul nostru că într-un sat primarul împreună cu consilierii arborează un drapel care îi pare lui că este al satului nu e voie, şi nici o persoană fizică nu are voie.”

Ministerul Justiţiei a venit cu propunere de a sancţiona prin amendă, de până la 100 de unităţi convenţionale, pe cei care ar utiliza un simbol neînregistrat sau ar profana un simbol public. În ce cazuri ar putea fi aplicată amenda? - l-am întrebat pe ministrul justiţiei Oleg Efrim:

„În cazul în care alături de drapelul de stat al R. Moldova va fi amplasat spre exemplu un alt drapel care nu este înregistrat în calitate de simbol public, această persoană ar fi culpabilă de încălcarea prevederilor legii. ”

Mai mulţi analişti spun că de fapt e o reacţie la bicolorul comuniştilor.

„Atât bicolorul, atâta timp cât nu este un simbol public, precum şi oricare alte tentative de a utiliza neregulamentar diferite însemne în calitate de simboluri publice, urmează să existe un mecanism de sancţionare a acestor tentative.”

Ministrul Efrim precizează că fiecare sancţiune pentru asemenea cazuri va fi aplicată doar în conformitate cu principiile expuse în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, neîngrădind libera exprimare. De altă opinie sunt membrii Consiliului Naţional de Participare. În opinia lor sancţionarea pentru etalarea unui simbol neînregistrat ar îngrădi libera exprimare, spune preşedintele Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf:

„Practic orice ce vreai să expui în mod public trebuie să înregistrezi. Sau dacă consideri că acesta este un simbol neapărat trebuie să-l înregistrezi, după asta să-l foloseşti în spaţiul public. Eu nici nu pot să-mi imaginez aşa ceva în Republica Moldova când eu trebuie să cer voie şi să înregistrez oricare însemn, pe care eu îl consider că ar fi un simbol, care în opinia mea îmi reprezintă viziunile. Deci eu trebuie să-l înregistrez înainte de a-l folosi în mod public, deci este o aberaţie totală.”

În opinia expertului în heraldică Vlad Mischevca, aceste sancţiuni ar putea rămâne doar o formalitate. Întrucât nu se respectă chiar şi sancțiunile prevăzute în prezent în codul Contravenţional şi cel Penal pentru profanare simbolurile de stat, cum ar fi drapelul, imnul şi stema ţării.

„Încă din aprilie 2009 de când a fost vandalizat clădirea parlamentului şi a președinției, până astăzi clădirile acestea se află după un gard înalt în reparaţie, în renovare. Însă pe cupola acestor edificii de stat cele mai importante este arborat şi azi tricolorul de stat. Atunci când în legea cu privire la drapelul de stat adoptată în 2010 se stipulează foarte clar că pe sediile, pe clădirile care se află în reparaţie nu este permis să se arboreze drapelul de stat. Şi noi toţi vedem acest lucru, văd şi autorităţile.”

În opinia experţilor, sancţionarea pentru utilizarea inadecvată a simbolurilor publice, în special a celor de stat nu este singura metodă de a le proteja. Mai eficient, spun ei, ar fi educarea patriotismului şi respectului fiecărui cetăţean faţă de aceste simboluri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG