Linkuri accesibilitate

Guvernul și Acordul privind zona de comerț liber cu statele CSI (Adevărul)


Tiraspolul doreşte să extindă emisia „televiziunii de stat a Transnistriei (TV PMR) pe malul drept” al Nistrului (Kommersant).


Guvernul a mai făcut un pas spre ratificarea Acordului privind zona de comerț liber cu statele CSI – spune astăzi presa cu referire la aprobarea, ieri, în executiv, a proiectului de lege ce ține de ratificarea Acordului privind zona de liber schimb cu statele CSI. Pentru ministrul economiei, Valeriu Lazăr, „acordul cu CSI este important pentru Republica Moldova, deoarece va exclude posibilitatea apariţiei unor eventuale embargouri din partea partenerilor din CSI”. Economistul Alexandru Fala, citat de „Adevărul”, are rezerve că documentul chiar ne va proteja de embargouri, în condiţiile în care la unele produse alimentare Rusia ar avea standarde de calitate mai stricte şi decât UE.

Două subiecte puse cap în cap de presă vizează zona transnistreană. „Kommersant” scrie, spre exemplu, că „Tiraspolul doreşte să extindă emisia „televiziunii de stat a Transnistriei (TV PMR) pe malul drept” al Nistrului, controlat de Chişinău. „Tiraspolul a permis emisia pe teritoriul Transnistriei a televiziunii publice Moldova 1 şi aşteaptă un pas de răspuns în întâmpinare. Partea moldovenească însă pune, în opinia Tiraspolului, condiţii irealizabile”.

Sursele cotidianului „Kommersant” susţin că reticenţa autorităţilor moldovene are câteva motive: „Chişinăul consideră produsele mediatice ale „TV PMR” propagandă a regimului separatist, postul TV de la Tiraspol utilizează producţie nelicenţiată (inclusiv filme piratate). În plus, pentru a putea emite pe malul drept, TV PMR ar urma să-şi conformeze contentul în conformitatea cu legislaţia moldovenească”, adică să asigure cea mai mare partea a programelor şi reclamei în limba de stat a Moldovei”.

Departamentul de Interne de la Tiraspol cheamă transnistrenii la nesupunere faţă de poliţiştii moldoveni. Aşa este interpretat în presa de la Chişinău un comunicat emis de instituţie care face apel către locuitorii oraşului Bender (Tighina) ca, în cazul în care poliţia moldovenească le-ar cere ceva, „să se adreseze imediat secţiei orăşeneşti de interne la telefon 102 şi să aştepte venirea angajaţilor miliţiei pentru ca aceştia să asigure respectarea drepturilor cetăţeanului Republicii Moldoveneşti Nistrene”.

Imedia.md precizează că o parte a oraşului Tighina, unicul oraş de pe malul drept al Nistrului, controlat de autorităţile transnistrene, are de la 1992 atât forţe de ordine ale Tiraspolului, cât şi ale Chişinăului. Comunicatul citat de presă invocă însă Constituţia rmn, potrivit căreia aplicarea legii în Tighina ar fi asigurată „exclusiv de angajații departamentelor locale şi regionale ale MAI al rmn".

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a declarat recent că i-ar fi spus în mod expres cancelarului german Merkel că ratificarea Tratatului de frontieră cu România va fi o prioritate în noua sesiune a legislativului. Consilierul președintelui României, Iulian Chifu, este citat de presă, în speţă de „Publika TV”, că „semnarea documentului a fost solicitată de autoritățile de la Chișinău”, aşa că, conform uzanțelor primul stat care ratifică este tot cel care a solicitat acest lucru. Consilierul lui Traian Băsescu mai sugerează că este puţin probabil ca actualul Parlament să se ocupe de ratificarea acordului, amintind că în România urmează alegeri parlamentare.
XS
SM
MD
LG