Linkuri accesibilitate

Repatrierea moldovenilor care şi-au pierdut viaţa în accidentul de la Kaluga


Cine are responsabilitatea repatrierii?



Consulatul Moldovei în Rusia spune că sicriele celor șapte moldoveni decedați sâmbătă într-un accident de circulație în regiunea rusă Kaluga au fost sigilate și urmează a fi trimise în scurt timp la Chișinău cu mașini speciale. Alți patru cetățeni moldoveni răniți la tamponarea microbuzului cu un camion rămân internați la spital în Rusia. Alla Ceapai a aflat că repatrierea cadavrelor se face cu întârziere, pentru că guvernul trimisese inițial două microbuze obișnuite fără instalații frigorifice. Corespondenta noastră s-a mai interesat cine este responsabili de repatriere în asemenea cazuri.

Dacă Guvernul de la Chişinău nu s-ar fi oferit să dea o mână de ajutor suportând toate cheltuielile, rudele decedaţilor ar fi trebuit să se ocupe de repatrierea celor şapte cadavre. Având dreptul să ceară şi despăgubiri de la cel care se face vinovat de producerea accidentului. Deocamdată, nu se ştie dacă vinovatul este şoferul microbuzului de pe ruta Chişinău-Moscova, decedat şi el. Solicitat de Europa Liberă, Veaceslav Vâlcu, consulul moldovean la Moscova a precizat că în ancheta iniţiată de organele de drept ruseşti se analizează trei versiuni:

„Una este că şoferul a încercat să depăşească şi nu a calculat distanţa corect. A doua versiune este că a lovit în bordură şi maşina a început să danseze pe traseu intrând în contrasens a lovit cu maşina de tracţiune mare. Şi a treia versiune este că ar fi explodat o roată din urmă. Dar încă rezultatele nu sunt definitive.”

Deocamdată, nu e limpede dacă microbuzul din Moldova care transporta pasagerii spre Moscova aparţine unei firme private şi dacă cineva ar urma să fie tras la răspundere pentru cele întâmplate. Prioritar pentru autorităţile de la Chişinău, îmi spune Şeful direcţiei consulare a Ministerului de Externe, Sergiu Goncearenco, a fost să asigure transportarea cadavrelor în ţară. Pentru asta au fost trimise două microbuze din Chişinău spre Kaluga. Deşi, de regulă, transportarea cadavrelor se face cu ajutorul unor maşini speciale, cu refrigerator spune Sergiu Goncearenco:

„Există într-adevăr maşini speciale care să fie dotate cu frigidere, secriele să fie cu zinc. În cazul dat, Ambasada noastră de la Moscova a dus tratative cu Ambasada Ucrainei ca să se permită trecerile respective, cu maşini simple.”

De ce nu au fost trimise de la Chişinău maşini speciale pentru transportarea cadavrelor? am întrebat-o pe Liliana Puşcaşu, ofiţerul de presă a Departamentului Situaţii Excepţionale din cadrul MAI:

„Au fost trimise maşini simple, deoarece s-a luat legătura cu Consulatul şi s-a luat decizia în dependenţă de condiţiile care au fost puse.”

Europa Liberă: Au mai fost cazuri, când colaboratorii dvs. au fost trimişi să aducă cadavre?

„Nu. Vreau să vă spun că acesta este primul caz de aşa gen, care a fost încredinţat Serviciului Protecţiei Civile şi noi am luat-o cu toată responsabilitatea.”

Atitudinea autorităţilor de la Chişinău a nemulţumit rudele decedaţilor. Printre acestea şi Aliona Botezatu mama tânărului de 18 ani decedat în urma accidentului:

„Dacă era cum au spus ei că s-au trimis de la Moldova maşini specializate cu sicrie din zinc era altfel. dar ei au trimis două microbuze obişnuite. Noi aseară am ridicat la o bucată de noapte o slujbă care face sicrie. Ei au lucrat toată noaptea, ca să nu pierdem timpul.”

După cinci zile de aflare a într-o morga din Kaluga, astăzi sicriele decedaţilor au fost îmbarcate într-o maşină specială cu refrigerator şi trimise spre Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG