Linkuri accesibilitate

La Bucureşti a fost lansat manifestul „Români, sus inima! România are viitor!”


Protestatari anti-Băsescu, Bucureşti 27 august 2012
Protestatari anti-Băsescu, Bucureşti 27 august 2012

Primul pas spre construcţia unei noi alianţe de dreapta.


PDL-Partidul Democrat Liberal, din rindurile caruia provine Traian Băsescu, incearca sa gaseasca o solutie pentru a-si recupera electoratul pierdut in ultimii patru ani, iar solutia cea mai simpla este o alianta de dreapta. Temerea liderilor care participa la aceasta alianta este, insa, daca ea se va putea impune pe piata politica din Romania pina la alegerile generale de la inceputul lunii decembrie.

Cu o strategie agresiva la care sa participe toti liderii viitoarei aliante e posibil ca noua formatiune sa aiba sanse. Pe de alta parte, potrivit sociologilor pentru ca succesul unei aliante politice sa aiba success, ea trebuie lansata cu cel putin un an inainte de alegeri, in asa fel incit sa capete notorietate in toate straturile sociale.

Miercuri Initiativa Civica de Centru Dreapta, condusa de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, PDL, impreuna cu Fundatia Crestin Democrata plus două partide minuscule: Noua Republica si PNTCD, Partidul National Taranesc Crestin si Democrat au lansat manifestul „Romani, sus inima! Romania are viitor”.

Acesta este primul pas spre constructia aliantei, in care Mihai Razvan Ungureanu, de 44 de ani, care a pierdut guvernarea la sfirsitul lunii aprilie si Mihail Neamtu, de 34 de ani, care a reusit in mai putin de un an sa puna pe picioare partidul Noua Republica, ar trebui sa functioneze ca magnet pentru electoratul de dreapta din Romania.

Potentialul unei aliante de dreapta este in Romania de peste 30 la suta, numai ca aceasta noua constructie se bazeaza aproape exclusiv pe structurile teritoriale, pe logistica si finantarea PDL. Aceste detalii ar putea sa-i puna intr-o situatie de oarecare inferioritate pe cei care vin dianfara partidului, desi fostul premier Mihai Razvan Ungureanu are in sondajele de opinie facute de adversarii sai 35%. Nu este sigur, ca specialistii in campanii electorale de la PDL stiu cum sa transfere procentele lui Ungureanu catre viitorul vehicul electoral.

Fostul premier sustine ca semnarea manifestului „Romani, sus inima! Romania are viitor”, de catre cele cinci formatiuni reprezinta „finalul perioadei de acomodare dintre ele si inceputul luptei adevarate pentru un cistig al dreptei”, astfel incit „ceea ce s-a intimplat in ultimele trei luni in Romania sa nu se mai repete”.

Inima nu apare intimplator in titlul manifestului lansat astazi, nu doar fiindca este simbolul Partidului Popular European, dar si fiindca va face parte din sigla viitorei aliante, care va avea candidati comuni la alegerile parlamentare de la sfirsitul acestui an.

Pe termen lung, platforma de dreapta, care tocmai si-a lansat primul manifest, isi propune „consolidarea statului de drept, justitie pentru toti si prosperitate pentru fiecare”. In plus, inainte de alegerile parlamentare, cele cinci formatiuni care vor candida sub acelasi nume, vor pune la lucru o comisie de etica sub bagheta europarlamentarie Monica Macovei, comisie care va verifica integritatea fiecarui candidat din partea Aliantei.

Pariul pe care il face PDL cu fostul premier Mihai Razvan Ungureanu prin aceasta noua platforma este cresterea partidului de la circa 20 de procente, cit are acum, la peste 25% in viitorul parlament. Un astfel de scor ii va permite ulterior presedintelui Traian Basescu sa gaseasca o formula pentru a readuce dreapta la putere, pentru a consolida justitia si pentru a reface balanta economica, dereglata in ultimele luni de alianta de centru stinga aflata la putere in Romania.

Politigraf

XS
SM
MD
LG