Linkuri accesibilitate

„Moldova este comparată cu Africa la capitolul xenofobiei” (discriminare.md)


Recrutarea psihologilor în sistemul de învățămînt (Adevărul).


Un articol din „Adevărul”, semnat de Andrei Rizescu, estimează numărul de psihologi pe care a reuşit să-i recruteze sistemul de învăţământ la doi ani de la introducerea, la propunerea premierului Filat, în statele de personal ale şcolilor a unei unităţi obligatorii de medic psiholog, responsabil în principal cu asistenţa pentru copiilor cu părinţi peste hotare. „Doar într-o şcoală din trei există aceşti specialişti, constată autorul, deşi toţt mai mulţi elevi au devieri de comportament.” În articol sunt accentuate consecinţele unei asemenea situaţii, în special pentru copiii cu părinţi gastarbeiteri, unii dintre care ajung şi în depresii suicidale.

Tot „Adevărul” scrie că „un ofiţer de la Centrul Anticorupţie a demonstrat că magistrata Liuba Brânză, care examinează dosare civile şi penale la Judecătoria Centru, şi-ar fi obţinut licenţa prin falsuri în acte. Cu toate acestea, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale…”. Ei sunt citaţi susţinând că magistrata nu ar fi vinovată că instituţia pe care spune că a absolvit-o nu este autorizată, iar judecătoarea, „care în 2009 şi-a susţinut doctoratul, iar timp de trei ani a fost şefa Direcţiei instruire şi cercetare la Institutul Naţional al Justiţiei” afirmă în articol că „toate acuzaţiile care i se aduc ar fi aberaţii”.

Moldova este comparată cu Africa la capitolul xenofobiei” – îşi întitulează articolul său publicat de portalul Discriminare.md Natalia Ghilaşcu. „Cel mai trist este că justiția moldovenească nu recunoaște cazurile bazate pe ură, iar multe din plângerile persoanelor de alte etnii rămân nesoluționate, deocamdată”, se menţionează, între altele, în articol.

„Kommersant” scrie că „după eşecul încă unei tentative de vânzare a şase avioane de vânătoare MIG-29 şi a două avioane militare de transport, Ministerul Apărării examinează posibilitatea reducerii preţului pentru această tehnică. O a doua încercare de a vinde avioanele va avea loc în toamnă. Experţii nu exclud că, dacă nu vor fi cumpărători, avioanele ar putea fi dezasamblate şi vândute pe bucăţi”, notează autorul.

Tot „Kommersant” citează date ale Ministerului dezvoltării economice din autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană, care ar arăta o creştere de 24% în prima jumătate a anului curent faţă de anul trecut a producţiei industriale în Transnistria.
XS
SM
MD
LG