Linkuri accesibilitate

Cum sînt cazaţi şi unde studenţii de la Chişinău


Moldova, students dorms administration Chisinau
Moldova, students dorms administration Chisinau

70 din solicitanţii de cămin obţin cazare la Universitatea de Stat.



Se apropie începutul şcolii – pe 3 septembrie, dar şi al facultăţii. Daca pentru şcolari – şi mai ales pentru părinţii lor problema esenţială este legată de rechizite, îmbrăcaminte şi încălţăminte în anul şcolar ce începe, pentru studenţi, problemele sunt legate şi de cazare. Doar doua institutii universitare Academia Militara si cea de politie ofera locuri de cazare pentru toti studentii inmatriculati. În restul universitatilor in medie 70 la suta dintre solicitanti obtin camera la camin. La Universitatea de Stat din Moldova care are in dotare cele mai multe camine studentesti 19 la numar urmeaza a fi cazati peste 3000 de studenti. In ce conditii sunt cazati studentii de la Universitatea de Stat a incercat sa afle Alla Ceapai.


În căminul nr. 7 al Universităţii de Stat, la ora amiezii, nu am întâlnit nici un student. De la intendentă aflu că majoritatea celor care au solicitat cămin sunt de găsit în orăşelul studenţesc. Acolo unde am şi mers. Aici sunt afişate listele studenţilor care au beneficiat de un loc în cămin. Studentul care se regăseşte în această listă urmează să achite taxa de cazare de 800 de lei pentru prima jumătate a anului de studii şi trebuie să treacă un control medical. Numai după asta poate fi cazat. Asta am aflat de la Larisa Şvitchi studentă în anul doi la psihologie. Pentru ea condiţiile de cazare nu sunt o noutate. Al doilea an va locui în cămin:

În orăşelul studenţilor
În orăşelul studenţilor
„În căminul în care am stat condiţiile nu au fost nici bune, nici rele. S-a putut de trăit. Am fost trei persoane într-o cameră. Apă în duş şi în robinete am avut. Dar baia, lavoarele, veceul nu sunt în cele mai bune condiţii şi nici bucătăria.”

Ce facilităţi aveai în cameră?

„Internet aveam, ne-au unit prin fir. Televizor dacă doreşti poţi să-ţi-l aduci şi să-ţi tragi cablu. Nu se permiteau ceainic electric, călcător.”

Dar oricum studentul avea şi ceainic …

„Şi călcător, desigur.”

„Cu încălzitor nu se poate, cu ceainicul o dată ne-au prins”

Şi cum aţi fost pedepsiţi?

„Ne-a pus intendenta să facem curăţenie timp de o săptămână. Strângeam în bucătărie în fiecare zi”, îţi aminteşte Maxim Novac student în anul doi la fizică.

În orăşelul studenţilor
În orăşelul studenţilor
Un alt tânăr Pavel Marcoci îmi spune că dacă studenţii sunt cumsecade, condiţiile din cămin nu diferă mult de cele de acasă:

„Căminul este o casă mare unde trebuie să te împrieteneşti cu toţi. Condiţiile singur ţi le faci, adică cum vrei aşa trăieşti. Tu trebuie singur să-ţi faci locul de trai, cum este o vorbă cum îţi aşterni aşa dormi. Şi aşa că ne-a străduit să facem tot bine, să trăim ca acasă. Să nu ne simţim ca în cămin unde condiţiile nu sunt foarte favorabile. Dar un an a trecut bine, a trecut vesel.”

Cum e la bucătărie, la baie într-un cămin?

„Făceam mâncare pe rând, aveam două aragaze. La duş erau programate câteva zile pe săptămână, atunci se dădea şi apă caldă.”

Din câte am înţeles aţi avut o toaletă comună şi fetele şi băieţii.

„Da. La început era un pic şocant, dar apoi ne-am obişnuit pentru că nu aveam de ales.”

Pavel îmi spune că şi-ar dori să meargă la gazdă, doar că chiria arde buzunarul. Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi Cristina Potgornâi studentă la litere. În primul an de facultate a locuit la gazdă. În acest an urmează să descopere viaţa de cămin.

„Aştept să fie un pic mai ieftin, pentru că e destul de scump să trăieşti la o gazdă Pentru că la gazdă e destul de scump. Să fie mai aproape de universitate, pentru că căminul este mult mai aproape de locul unde învăţ. Cred că dacă vom face un pic de reparaţie o să fie totul bine. Nu e o problemă condiţiile. Vom primi aşa cum este.”

Mai puţin entuziasmaţi par a fi studenţii din anul întâi care solicită pentru prima dată cazare la cămin. Iată ce mi-a spus Irina Saratean:

„Încă nu pot să spun nimic sigur, nu am intrat nu am văzut. Nu am fost niciodată în cămine studenţeşti. Dacă condiţiile nu o să mă avantajeze, cred că am să aleg să merg la gazdă.”

La Universitatea de Stat, 70 la sută dintre tinerii care au solicitat cămin îl vor avea. Printre cei cărora li se refuză un loc în cămin sunt studenţii admişi în bază de contract care au media notelor joasă. Prioritar obţin cazare studenţii din familiile vulnerabile social, orfanii, copii veteranilor de război şi cei veniţi la studii din stânga Nistrului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG