Linkuri accesibilitate

Sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului la Chişinău


Între sacru şi profan.



Credincioşii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc pe 28 august Sfânta Marie, una din cele mai importante sărbători religioase ale lumii creştine. Greco-catolicii, catolicii şi ortodocşii de rit nou au sărbatorit Adormirea Maicii Domnului, adică Sfânta Marie Mare, pe 15 august. Un reportaj de la Tamara Grăjdean despre ce ştiu şi ce nu ştiu oamenii despre aceasta sărbatoare şi despre cum ritualul creştin se împleteşte cu sărbătorile laice, politice din Moldova.


Multă lume îşi îndrepta paşii azi spre Catedrala Mitropolitană din Chişinău. Îi urmăresc pe oamenii care merg grăbiţi spre locaşul sfânt şi îşi fac semnul crucii. Unii au intrat pentru a asculta întreaga slujbă, alţii au venit ca să aprindă o lumânare pentru sănătate. Reuşesc să vorbesc cu enoriaşul Ion Ţurcan, pentru care această sărbătoare este una de cinstire a numelui Maria:

„Pentru mine este o sărbătoare mare, am cumnată Maria, soţia mi-i Maria, şi noi felicităm ziua de azi şi noi felicităm ziua de azi, ne rugăm la Sfânta Maria , să ne aibă în pază, să ne ferească de tot ce îi rău, să ne îndrepte numai la bine.”

Aţi venit la biserică de dimineaţă, cum a fost? ,,Nu, am trecut pe aici şi am intrat la biserică, am aprins vreo câteva lumânări.”
Ieri aţi sărbătorit?

„Ziua independenţei am sărbătorit-o, da acasă, în familie, azi avem numiţi Maria, că ea îi mai apropiată, dacă să vă spun sincer, decât cea de ieri.”

În faţa bisericii,îmi atrage privirea o doamnă cu un copil de mână, căruia îi explica ceva arătând spre catedrală, aflu că se numeşte Raisa şi a venit la biserică să aprindă o lumânare în zi de sărbătoare:

„Am venit la biserică iată cu copilaşul şi sărbătorim, nu mai facem azi lucru, nu mai aprindem focul, alţii au sărbătorit ieri, dar noi azi, mai bine făcea Ziua Independenţei astăzi şi lumea era, se odihnea.”

Nepoţica, de ce aţi luat-o cu dumneavoastră?

„Să vadă şi ea tradiţiile noastre moldoveneşti.”

Oamenii îmi spun că 28 august este o zi mare în calendarul ortodox, dar de ce sărbătorim, fiecare are o proprie explicaţie:

,,Mama mea era Maria şi eu tot timpul vin aici, în ziua asta.”

Dar ştiţi care este semnificaţia acestei sărbători?

„Cum a apărut, nu pot să vă spun.”

„Şi mama spunea că asta-i cea mai bună sărbătoare care este, Maria şi Magdalena, ori cum?”

„E o sărbătoare dintre acele douăsprezece sărbători mari, care pe an.”

De ce sărbătorim Adormirea Maicii Domnului în această zi?

„Nu ştiu, asta-i Maica Domnului, mama lui Iisus Hristos, eu cred că îi aşa şi-i sărbătoare mare.”

Cunoaşteţi istoria acestei sărbători?

,, Mă tem că se termină toate sărbătorile de vară şi se încheie anume cu sărbătoarea asta care este cea mai mare.”

„Ceva cunosc, dar nu pot să vă spun cum este anume, dar ştiu că e foarte importantă sărbătoare.”

„Aşa eu o ştiu din străbuni că e Sfânta Marie pe data de 28 august.”

De la Parohul bisericii Sfântul Pantelimon, Valeriu Potoroacă aflu că această sărbătoare simbolizează trecerea din viaţa pământească în viaţa cea cerească a născătoarei de Dumnezeu, preacuratei fecioare Maria, sărbătoare care nu este în armonie cu cea de marcare a independenţei statului nostru, ne spune slujitorul bisericii:

„Trebuia să mai rabde o zi cu declarare independenţei, nu pe 27 dar pe 28 şi avea să fie foarte semnificativ, ziua independenţei, de adormire a Maicii Domnului, care-i dizarmonia care se produce, pe 27 noi trebuie să sărbătorim sărbătoarea civilă, se fac concerte, veselie, dar e ultima zi de post înainte de Adormirea Maicii Domnului, noi trebuie seara să mergem la biserică pe 27, la prohodul Maicii Domnului, şi unii sunt puşi în dilemă , să meargă la biserică ori să meargă la petrecere, asta-i incomoditatea duhovnicească care s-a produs.”

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea religioasă care încununează sfârşitul unui an bisericesc. Din septembrie calendarul religios dă startul unui nou an, care ne vorbeşte despre o simbolistică, spun preoţii, întrucât în septembrie sărbătorim naşterea Maicii Domnului.
XS
SM
MD
LG