Linkuri accesibilitate

Convenția Partidului Republican de la Tampa


Programul și organizarea unei mari reuniuni de partid în Statele Unite explicată de corespondentul Europei Libere la Convenția Republicană.


In Statele Unite, Partidul republican își ține Convenția săptămîna aceasta la Tampa, în Florida, unde Mitt Romney va fi desemnat în mod oficial drept contracandidat la președinție în înfruntarea cu Barack Obama. Inițial programată să înceapă luni, organizatorii au fost siliți să întîrzie reuniunea din cauza uraganului Iaac. Corespondentul Europei Libere, Heather Maher, oferă amănunte despre felul în care este organizată această importantă reuniune și cum se derulează ea, într-o relatare rezumată de Victor Eskenasy.

Convenția are loc la fiecare patru ani, fiind sincronizată să corespundă derulării calendarului politic al anului de alegeri prezidențiale din Statele Unite. Orașul care o găzduiește diferă de la o dată la alta, alegerea sa fiind decisă cu mult înainte.

La lucrările Convenției participă 5000 de delegați la nivel național, reprezentînd fiecare stat al țării. La ora desfășurării reuniunii, lucrările ei sînt acoperite de cca 15 mii de ziariști, alți numeroși membri ai Congresului, guvernatori, parlamentari locali și donatori ai partidului aflîndu-se în oraș. Insumați, anul acesta se vorbește de o participare la Convenție ce s-ar ridica la aproximativ 55 de mii de persoane.

Principalul eveniment îl constituie desemnarea oficială din partea partidului a lui Mitt Romney în calitatea de candidat prezidențial. Evenimentul va avea loc noaptea aceasta.

Delegații vor vota, de asemenea, plaforma-program a Partidului Republican - un document fără caracter obligatoriu, mai curînd ideologic, și care exprimă poziția partidului asupra mai tuturor problemelor în dezbatere, de la căsătoria gay-ilor pînă la activismul feminin. Întîmplător, republicanii sînt împotriva ambelor două puncte.

In cursul celor trei nopți de dezbateri, republicani de toate culorile, de la personalități cunoscute, pînă la cei ce își fac debutul în politică, vor urca pe podium pentru a lăuda calitățile lui Mitt Romney, ca om de afaceri și lider, ca un om de familie și membru al congregației sale religioase și, mai presus de toate, scrie corespondentul Europei Libere, de a spune cît de bun președinte va fi în cazul alegerii sale.

Obama va fi, desigur, criticat, în cîrca sa și a Partidului Democrat punîndu-se toate relele din America. In paranteză fie spus, Obama și democrații vor răspunde amabilităților la Convenția lor, săptămîna viitoare.

Mitt Romney își va pronunța discursul de acceptare joi noaptea, în fața unei audiențe naționale ce-l va privi în transmisia directă a televiziunii. Un discurs menit să îl „reintroducă” în grațiile alegătorilor americani și să șteargă imaginile negative - opulență, evaziune fiscală, lipsa oricărei legături cu oamenii de pe stradă - pe care i le-a atașat campania pro-Obama.

Discursuri vor pronunța și numeroși oameni politici și candidați proeminenți ai Republicanilor. Partea cea mai mare de timp îi va fi acordată guvernatorului statului New Jersey, Chris Cristie, pe care o parte a republicanilor au încercat să-l racoleze pentru cursa prezidențală, chiar după anunțul candidaturii lui Romney.

Congressmanul Paul Ryan, desemnat să candideze pentru vice-președinție, își va pronunța discursul miercuri noaptea. Intre vorbitori se vor afla și cei pe care Mitt Romney i-a eliminat din cursă, cum sînt Newt Gingrich și Rick Santorum. Cîțiva membri ai echipei olimpice americane vor aminti publicului că Romney a fost cel care a organizat în 2002, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Salt Lake City.

In mod neobișnuit, în ceea ce corespondentul Europei Libere numește o îndepărtare de la tradiție, nici unul cei doi foști președinți Bush nu vor pronunța discursuri de susținere a candidatului republican la Convenție.

Despre măsura în care publicul este interesat în Convenția republicană de anul acesta, Heather Maher semnalează existența unei doze notabile de dezinteres. Trei dintre rețelele importante de televiziune și-au redus substanțial spațiul pe care îl vor acorda transmisiunilor live de la Convențiile partidelor. Fiecare partid va avea numai o oră pe noapte de acoperire live la nivel național.

In 2008, discursul de acceptare a candidaturii republicane de către John McCain a fost privit de aproape 40 de milioane de persoane; circa un milion și jumătate mai puțin l-au privit atunci pe Obama la Convenția democraților.

Odată desemnat contracandidat la președinție, Mitt Romney va primi din partea Partidului Republican peste 100 de milioane de dolari pentru campania electorală. Romney și coechipierul său Ryan se vor strădui în continuare să capitalizeze gradul de aprobare din partea publicului, care, de obicei, se manifestă după marile reuniuni ale partidului.

In cei privește pe ziariștii aflați la Tampa, ei se vor deplasa imediat la Charlotte, Carolina de Nord, la circa 800 km distanță, pentru a acoperi lucrările Convenției Partidului Democrat care vor începe trei zile după încheierea celei republicane.
XS
SM
MD
LG