Linkuri accesibilitate

„Germania de astăzi încearcă să ne readucă în spaţiul de civilizaţie european” (I. Cașu/Adevărul)


Nicolae Timofti și mesajul prezidențial de Ziua Independenței (Unimedia.md).


Adevărul” publică un articol realizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice care readuce în atenţia publică situaţia de la Izolatorului de detenţie preventivă din strada Tighina supranumit de ministrul Justiţiei „penitenciarul-problemă“ şi care de mai mulţi ani ar trebui să fie înlocuit cu un penitenciar nou, ceea ce nu se întâmplă. Este citată administraţia penitenciarului care afirmă că celulele supraaglomerate şi condiţiile igienice deplorabile cauzate şi de proiectul din secolul trecut al închisorii nu pot dispărea într-o zi. Între timp, constată publicaţia, pentru cei mai mulţi deţinuţi care ajung aici, pedeapsa penală înseamnă nu doar anii de detenţie, dar şi un trai în condiţii inumane. Mizeria din instituţia ne-a adus până acum cel puţin 13 hotărâri ale CEDO în care s-a constatat încălcarea drepturilor deţinuţilor, iar Guvernul a plătit peste 180.000 de euro prejudicii morale, mai notează ziarul.

Un comentariu din aceeaşi publicaţie, semnat de istoricul Igor Caşu, întoarce pe toate părţile discursul mai puţin analizat până acum al cancelarului german Angela Merkel din Palatul Republicii de la Chişinău de acum câteva zile. „Atunci când s-a pronunţat împotriva sferelor de influenţă şi la faptul că nu „trebuie să lăsăm singure ţările acestei regiuni, care încă nu şi-au soluţionat problemele”, Angela Merkel a făcut aluzie la consecinţele Pactului sovieto-german de neagresiune din 1939, prin care Basarabia revenea Moscovei, cu acordul Berlinului. Este o asumare a trecutului, cu precizarea că Germania de astăzi încearcă să ne readucă în spaţiul de civilizaţie european din care am fost excluşi cu forţa acum 72 de ani”, crede Igor Caşu şi adaogă: „Este adevărat că Merkel a fost prudentă în ceea ce priveşte perspectiva aderării într-un timp previzibil a Republicii Moldova la UE, dar, în acelaşi timp, Germania s-a angajat să susţină eforturile guvernării de la Chişinău pe calea reformelor spre o economie de piaţă funcţională şi a statului de drept”.

Ziarul face şi câteva observaţii referitoare la sărbătorirea, ieri, a Zilei Independenţei. Spre deosebire de alţi ani, moldovenii au marcat cei 21 de ani de independenţă fără mare entuziasm, notează ziarul. Majoritatea s-au speriat de ploaia de afară, dar un motiv ar putea fi şi faptul că edilii Capitalei au interzis comercializarea băuturilor alcoolice în centru şi nici micii nu mai sfârâiau pe grătar ca în alţi ani.

Printre instituţiile de presă care publică mesajul preşedintelui Nicolae Timofti adresat cetățenilor cu ocazia Zilei Independenței este Unimedia.md, care scoate în faţă îndemnul şefului statului faţă de moldoveni să ducă mai departe idealurile pe care le-au avut înaintașii țării. „Avem multe lucruri de făcut, dar n-am găsit printre ele obstacole de netrecut. Cel mai important e să trăim după regulile scrise pe care ni le stabilim noi înșine, dar nu după înțelegeri obscure, ilegale, care generează corupție,” este citat Nicolae Timofti.

Şi tot Unimedia.md publică, citând Agerpres, ştirea despre intenţia parlamentului de a ratifica până la sfârşitul acestui an Tratatul privind regimul de frontieră dintre România şi Republica Moldova. Informația a fost confirmată de către şeful legislativului, Marian Lupu, notează sursa, care reaminteşte în context că semnarea, acum doi ani, la Bucureşti a acestui document a fost salutată şi de către Statele Unite. Reprezentantul Departamentului de Stat al Statelor Unite, Nancy McEldowney a apreciat atunci semnarea tratatului drept „un pas foarte pozitiv”.
XS
SM
MD
LG