Linkuri accesibilitate

Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a călcat pe Lună, a încetat din viață


Neil Armstrong pe suprafața lunii.
Neil Armstrong pe suprafața lunii.

Era în vîrstă de 82 de ani.



La două zile după ce a împlinit 82 de ani, pe 5 august, Neil Armstrong a suferit o operație bypass, menită să-i deblocheze arterele coronariene.

Ca şi comandant al misiunii Apollo 11, Armstrong a fost primul om care a pus piciorul pe lună, în 20 iulie 1969. Păşind pe solul lunar, armstrong a rostit vestitele cuvinte: „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”, vorbe despre care o depeşă a agenției Reuter spune că sînt poate cel mai cunoscut citat al limbii engleze

Neil Armstrong avea 38 de ani la vremea respectivă şi chiar dacă a dat viața unuia din cele mai dragi visuri ale omenirii, el nu a făcut niciodată mare caz de această realizare ieşită din comun. Ba chiar a părut deranjat de laudele pe care le-a primit după călătoria pe Lună.

„Cred că tuturor ne place să fim apreciați nu pentru un foc de artificii, ci pentru crucea pe care o ducem în munca noastră zi de zi”, a spus Armstrong într-un interviu pentru emisiunea „60 de minute” a canalului de televiziune CBS, în anul 2005.

A fost întrebat cândva ce simte ştiind că urmele paşilor săi vor sta pe lună mii de ani. El a răspuns: „sper mai degrabă că cineva se va duce acolo sus zilele acestea şi le va şterge.

Armstrong şi colegul său Edwin Buzz Aldrin au petrecut trei ore pe suprafața lunară, iar misiunea Apollo 11 s-a dovedit a fi ultimul zbor în spațiu al lui Armstrong.

În total, 12 americani au păşit pe lună din 1969 pînă în 1972.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG