Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămînii politice


Vizita Angelei Merkel la Chişinău a fost cel mai important moment politic al săptămînii.




Europa Liberă: Directorul postului de televiziune TV-7, Anatol Golea, consideră că vizita Angelei Merkel a reaprins luminița din capătul tunelului.

Anatol Golea:
,,Evenimentul principal, care a fost deasupra celorlalte, este vizita cancelarului german Angela Merkel. Orice s-ar spune, mesajul transmis de doamna Merkel a fost unul destul de clar – Republica Moldova are perspectivă europeană, cooperarea trebuie să fie în cadrul Parteneriatului estic, unde Moldova are poziție de lider. Dar doamna Merkel, spre dezamăgirea Chișinăului, nu a pronunțat integrarea europeană, ci numai perspectivă. Pe de altă parte acest lucru este de la sine înțeles, pentru că integrarea europeană a Republicii Moldova poate avea loc doar într-o perspectivă îndepărtată, de 10, 20 sau mai mulți ani și nu se știe ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană în această perspectivă, doamna Merkel știind foarte bine situația actuală, ea fiind forța motrice, care încearcă să mențină Uniunea Europeană. Chișinăul ar trebui să facă concluziile de rigoare, să continue reformele, să fortifice succesele modestele pe care le înregistrează și anume acest act de încurajare, acest mesaj a fost transmis în cadrul vizitei.”

Europa Liberă: Ce înseamnă că opoziția comunistă de data aceasta a acceptat întrevederea cu înaltul demnitar european?

Anatol Golea:
,,Opoziția comunistă la fel înțelege foarte bine că nu în fiecare zi la Chișinău vin demnitari de un asemenea rang. Vladimir Voronin a utilizat din plin această posibilitate, știind că timpul va fi foarte restrâns, a adresat un mesaj în scris. Deci, și-a făcut datoria de politician de opoziție.”

*

Europa Liberă: Un alt politician de opoziție, deputatul Mihai Godea, este de acord cu importanța inestimabile a vizitei Angelei Merkel, dar nu-i împărtășește entuziasmul.

Mihai Godea:
,,Cu siguranță, cel mai remarcabil eveniment al acestei săptămâni este vizita cancelarului federal Angela Merkel, care a venit cu un mesaj de sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru reformele, care, nu știu, poate doamna cancelar le vede, dar personal eu și sunt sigur majoritatea cetățenilor încă nu le văd. Dar este o acțiune de sprijin puternic din partea unei mari puteri a lumii, cum este Germania și cred că acest lucru va influența benefic și imaginea Republicii Moldova și va impulsiona și alt gen de sprijin pentru țara noastră din partea comunității internaționale.”

Europa Liberă: De multe ori lumea este nemulțumită de faptul că cei din exterior sunt cumva mai indulgenți cu autoritățile, decât oamenii care suportă conducerea.

Mihai Godea:
,,Este adevărat, la ora actuală alternativa Occidentului în Republica Moldova o reprezintă Partidul Comuniștilor și sigur că este cel mai puțin dorit lucru pentru comunitatea democratică internațională. Din acest considerent, sub presiunea poveștii de succes, pe care și-au dorit-o dovadă în Moldova Uniunea Europeană, dar și Statele Unite ale Americii, cred că va mai continua. Sub presiunea acestei povești de succes să vină sprijin pentru actuala guvernare. Dar toate au un sfârșit.”

Europa Liberă: Și totuși se mișcă Republica Moldova, autoritățile care promit dezvoltare, reforme? Se mișcă cu pași de melc? Sau dau îndărăt?

Mihai Godea:
,,Nu cred, nu cred că se mișcă, în multe privințe dau îndărăt. Afirmația cancelarului că guvernarea ar trebui să lucreze pentru bunăstarea tuturor cetățenilor cred că este un mesaj foarte bun. Foarte bun pentru actuala elită politică, în general, și pentru clasa guvernantă, în special. Pentru că probleme sunt pe toate dimensiunile și lipsa de viziune, remarcată de ambasadorul Schuebel este o realitate în Republica Moldova.”

*

Europa Liberă: Și producătorul general al Jurnal TV, Nata Albot, ne recomandă să nu ne îmbătăm cu apă rece.

Nata Albot:
,,Vizita cancelarului german a fost una mai mult de curtoazie, decât una foarte importantă din punct de vedere strategic. E genul de întâlniri, în care oamenii se miros unul pe altul, își dau seama cam cine și cum arată, ca eventual când își vorbesc la telefon să știe cu cine vorbesc. Nu cred într-o foarte mare grabă de realizare a planurilor care s-au vociferat acolo. În schimb nu pot să trec cu privirea reacția presei germane, care a tratat într-un mod destul de ironic vizita cancelarului german, spunând că în plină criză economică Angela Merkel a venit într-o țară de care nimeni nu a auzit niciodată și că de această țară se interesează poate doar cei care rezolvă integrame. Altfel spus, dând o notă destul de ironică a acestei vizite. După mine, încă un lucru care s-a întâmplat, care m-a întristat, dar m-a și bucurat în același timp, e un băț cu două capete – pe de o parte curățenie și lucruri frumoase se fac în oraș și în țară numai de ochii lumii. Pe de altă parte, măcar șa decât deloc. Dacă ar fi după mine, să vine Angele Merkel măcar în fiecare săptămână, dacă acesta este prețul pe care trebuie să-l plătim.”

Europa Liberă: Dar dacă ați fi nemțoaică, nu ați fi curioasă unde se duc vreo 18 milioane de euro?

Nata Albot:
,,Eu aș vrea să fiu nemțoaică pentru că a fi o nemțoaică înseamnă în primul rând să trăiești într-o țară în care legea este pusă în dreptul icoanei. Or, pentru mine Republica Moldova rămâne să fie o țară cu un tunel în care lumina nu se vede la capăt la capitolul legislație și respectarea ei. Dacă aș fi nemțoaică cred că aș ști exact ca fiecare concetățean al meu unde se duc banii pe care îi plătesc eu ca taxe - știu că banii mei de data asta s-au dus pentru închirieri de mașini și tot felul de alte lucruri destul de picioase, care au părut la prima vedere. Dar îl înțeleg și pe primul ministru, care avea nevoie de o asemenea vizită pentru mai multe poziții strategice.”

Europa Liberă: Dar cu o nașă la Berlin, are șanse Moldova să fie o filială germană peste un ,,n” număr de ani?

Nata Albot:
,,Păi, dacă o luăm pe Angela Merkel drept nașă, mă tem să nu se transforme toată colaborarea asta a noastră într-un soi de nănășism și cumătrism, cum ne-am obișnuit noi. Iar eu aș vrea să fim tratați ca oameni serioși, ca oameni profesioniști, și nu tratați ca niște cumetri, sau niște fini, cărora li se fac rabaturi, doar pentru că cineva le dă rpotecție.”*
XS
SM
MD
LG