Linkuri accesibilitate

Un gest de deschidere şi de prietenie fără precedent făcut de Germania faţă de românii de pe ambele maluri ale Prutului (România Liberă)


Moldova - news-stand in Chisinau
Moldova - news-stand in Chisinau

De la o zi la alta, România este tot mai supusă în faţa Antenei 3 (evenimentul zilei)

În editorialul ,,României libere”, Cristian Câmpeanu pomeneste si vizita cancelarului german Angela Merkel la Chisinau: „un gest de deschidere şi de prietenie fără precedent făcut de Germania faţă de românii de pe ambele maluri ale Prutului”. Reafirmand in fata Parlamentului moldovean angajamentul Germaniei fata de destinul european al Moldovei, Merkel asuma implicit faptul ca Republica Moldova a ramas prizoniera sferei de influenta a Rusiei. Inglobata cu forta acolo in urma cu 83 de ani, aceasta tara nu a si-a putut regasi locul in lume si in Europa, asa cum au izbutit celelalte state victime ale semnarii Pactului Robbentrop Molotov – comenteaza Cristian Câmpeanu.

Editorialistul ,,României libere” mai scrie aici si ca statul de drept traieste in România o perioada neagra. Cea mai recent gest de cinism politic ar fi fost investirea ministrului de justitie Mona Pivniceru de catre Crin Antonescu, in ultimele sale zile de interimat la Cotroceni. Aceasta functie sensibila trebuia lasata in seama presedintelui titular, spune Câmpeanu.

Mircea Marian, editorialistul ziarului ,,Evenimentul zilei”, se ocupa de premierul Victor Ponta, mai precis de prestatia sa „in genunchi” de la postul Antena 3, unde ar fi venit sa rastoarne promisiunea imprudenta facuta intr-un interviu din strainatate ca va coabita cu preşedintele Traian Băsescu. Mihai Gadea, realizatorul emisiunii, i-a explicat insa „de ce nu are voie să coabiteze cu Băsescu”. Mircea Marian nu se ingrijoreaza atat ca Romania are „un premier fricos şi mincinos (citam deja). Ceea ce mă sperie este puterea difuză, dar tot mai accentuată, pe care Voiculescu o exercită asupra guvernului, prin intermediul televiziunilor sale. (...) de la o zi la alta, România este tot mai supusă în faţa Antenei 3” (am incheiat citatul).
„Suntem (...) la discreţia unor oameni care fac abuz de putere, care calcă legi, pentru care instituţiile statului şi societăţii sunt doar instrumente ale unei forţe brute. Nu e înfricoşător în primul rând faptul că suntem guvernaţi de doi oameni care s-au compromis în două luni cât alţii în două vieţi, ci că mare parte din clasa noastră politică îi urmează” scrie si Mircea Cartarescu ,,Evenimentul zilei”.

O analiza din acelasi ziar aduce detalii despre configuratia gruparii aflate la putere in România. In spatele presedintelui liberal Crin Antonescu s-ar afla tandemul Dan Voiculescu-Sorin Rosca Stanescu. Cel dintai este patronul trustului Intact, adica al Antenelor, si lider fondator al Partidului Conservator. Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, apropiat de Dinu Patriciu, asteapta si el un verdict al instantei in dosarul Rompetrol, care ii priveste pe amandoi. Deocamdata este consilierul lui Crin Antonescu, şi vrea sa intre in politica: se vrea senator si ministru de interne in guvernul de dupa alegeri. Lui Dan Voiculescu ii apartine replica senzationala: „Nu vom avea puterea pana nu luam si justitia”, reaminteste Ionel Stoica, autorul acestui articol din ,,Evenimentului zilei”.
XS
SM
MD
LG