Linkuri accesibilitate

Relațiile dintre SUA și Pakistan la o răscruce


Husain Haqqani: „Pakistanul se comporta ca Siria si vrea sa fie tratat ca Israelul”


Sint Statele Unite si Pakistanul tari aliate sau dimpotriva dusmani? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Fostul ambasador pakistanez la Washington, Husain Haqqani este de parere ca cele doua tari trebuie sa se obisnuiasca cu gindul ca obiectivele lor nu vor fi convergente, cel putin pentru un timp. El crede ca ele ar trebui sa renunte la tensiuni si sa elaboreze o strategie post-alianta, bazata pe realitati nu pe asteptari si pe interesele nationale specifice. „Daca in 65 de ani nu am fost in stare sa gasim suficiente lucruri in comun pentru a convietui … poate ar fi bine sa cautam prietenia, in afara mariajului” - a spus Husain Haqqani, care a fost ambasadorul Pakistanului pina in luna noiembrie cind si-a pierdut pozitia, in urma unui scandal politic.

Si este nu doar ceea ce ambasadorul crede, multi experti sint de parere ca acest mariaj disfunctional trebuie abandonat, in conditiile in care cele doua parti nu se plac si nu au incredere una in cealalta. „Nu vreau ca Statele Unite sa declare Pakistanul, tara inamica” - spune Husain Haqqani, aratind ca ceea ce propune creaza conditii pentru ca chestiuni importante sa fie abordate, de pe pozitii realiste si fara a pretinde ca adevarul despre relatie este altul decit ceea ce este.

Una dintre acestea este securizarea arsenalului nuclear pakistanez. Ambasadorul mai spune ca natura militara si de securitate a relatiei a impiedicat Pakistanul sa se maturizeze politic. „Pakistanul se comporta ca Siria si vrea sa fie tratat ca Israelul” - spune Haqqani. Scandalul care a dus la indepartarea ambasadorului a pornit de la o scrisoare pe care acesta ar fi trimis-o conducerii armatei americane in care cerea sa fie dejucate tentative ale armatei si securitatii pakistaneze de a inlatura de la putere guvernul civil al tarii.

Ambasadorul neaga ca ar fi avut o astfel de comunicare cu cel care la vremea respectiva conducea statele majore reunite ale armatei americane. Argumentind de ce relatia Pakistan-Statele Unite nu este ceea ce oficialitati pretind ca ar fi, Husain Haqqani aduce aminte ca un recent sondaj de opinie indica ca 74% dintre pakistanezi considera America, un inamic si un numar aproximativ egal de americani cred ca Pakistanul nu este un aliat.

In sondajul citat de ambasador doar Iranul este clasat pe o pozitie inferioara Pakistanului. Chiar si Corea de Nord e clasata mai bine. Husain Haqqani declara ca tara sa are de ales „Ne dorim sa fim o viitoare Coree de Sud, ori un viitor Iran fara petrol?”.
XS
SM
MD
LG