Linkuri accesibilitate

10 moldoveni, între care nu se află nici o femeie, vor primi Premiul Naţional


Premierul Vlad Filat la teatru.
Premierul Vlad Filat la teatru.

Cum au fost selectaţi.




Guvernul Filat a aprobat joi Hotărârea privind decernarea Premiului Naţional. Cei 10 laureaţi selectaţi, între care nu se află nici o femeie, vor primi în ajunul zilei independenței câte 100 de mii de lei fiecare. Bani alocaţi din fondul de rezervă a Guvernului. Care au fost criteriile de selecare a laureaţilor aflăm de la Alla Ceapai:


După ce a fost făcută publică lista celor 10 laureaţi în presă au apărut opinii contradictorii privind meritele persoanelor selectate de comisia specială. Mai mulţi analiştii au insistat asupra faptului că doi premianţi sunt membri activi ai partidului condus de premierul Filat şi anume regizorul Alexandru Grecu şi președintele Comitetului Naţional Olimpic Nicolae Juravschi. Ziarul de Gardă se arătase nedumerit că în lista premianţilor nu au încăput scriitorul Spiridon Vangheli sau regizorul Valeriu Jereghi. Iată ce spune ziaristul de la „Ziarul de Gardă" Victor Moşneag:

„Sunt nişte lucruri care pentru noi par simple la prima vedere faptul că Sandu Grecu a fost propus de Uniunea Teatrală a cărei preşedinte este, iar Andrei Strâmbeanu a fost propus de Ministerul Culturii unde soţia lui activează. Eu din câte am vorbit cu mai mulţi membri ai Comisiei mi s-a spus şi s-a văzut că votul a fost secret. Mi s-a spus că nu au fost influenţaţi de nimeni. Rămâne însă de văzut. Posibil că nu au fost influenţaţi, dar au folosit alte căi, pe care noi nu le cunoaştem încă, pentru a favoriza pe cineva. De exemplu au fost propuse, cum au spus şi unii membri ai Comisiei, unele persoane doar formal. În felul acesta fiind avantajate alte persoane. De exemplu, în domeniu sport, în afară de Nicolae Juravschi au fost incluse persoane care practic nu putem spune că puteau emite pretenţii la acest premiu. Într-un fel, Nicolae Juravschi a fost favorizat, pentru că dacă nu ai concurenţă, aşa se întâmplă.”

Cei zece laureaţi au fost selectaţi prin vot secret de către o Comisie de Stat. Pentru premiul naţional au concurat 45 de personalităţi, înaintate exclusiv de instituţii ale statului şi anume, Academia de Ştiinţe şi Ministere. Numai că a lipsit pluralism în faza nominalizării, opinează membru comisiei Sergiu Ostaf, pluralism pe care l-ar fi asigurat implicarea societăţii civile. Totodată, spune Ostaf, nu este asigurată nici transparenţa în procedura de examinare a candidaţilor.

„Lista candidaţilor nu este publicată pentru o perioadă de o lună, sau două, aşa încât societatea să poată să vadă aceşti candidaţi. Şi membrii comisiei să se expună asupra acestor candidaţi având şi opinia societăţii civile. Un număr al membrilor din componenţa Comisiei sunt reprezentanţi ai unor ministere şi normal că aceste persoane sunt numite prin procedura politică. Am văzut prezenţa a 5 membri a miniştrilor. Şi asta creează o anumită impresie că membrii comisie sunt într-o anumită măsură politizaţi.”

Ex-deputata Ecaterina Mardarovici membră şi ea în Comisia de stat, recomandă pentru viitoarea ediţie a premiului naţional excluderea politicienilor atât din comisia de stat, cât şi din rândul candidaţilor. Dar şi schimbarea concepţiei acestui concurs:

„Dat fiind că este un premiu naţional anual consider că acest premiu trebuie să se dea pentru rezultate excepţionale în acest an. În acest fel, în rândul celor nominalizaţi pentru premiu vor avea şanse şi tinerii cercetători, artişti, care au realizat ceva de succes în acest an. Să fie stabilite şi criteriile că este o lucrare cu impact naţional, internaţional, de producţie, criterii pentru care o lucrare sau un succes sau un rezultat este apreciat pentru acest premiu. În acelaşi timp s-ar putea stabili unu, două, trei premii pentru întreaga carieră în care să se regăsească marile personalităţi. ”

Premierul Vlad Filat a recunoscut şi el la şedinţa de guvern că pentru ediţiile viitoare ar fi oportun de examinat mecanismul de acordare a premiilor naţionale. Premierul a mai spus că numărul celor care merită să primească acest premiu nu ar trebui să fie prestabilit.
Previous Next

XS
SM
MD
LG