Linkuri accesibilitate

Cine va suferi de pe urma scumpirii carburanţilor?


Experţii economici spun că scumpirile vor lovi în primul rînd în agricultor

Mai multe benzinării au afişat azi preţuri noi la carburanţi, mai mari cu 50 de bani şi pentru benzină, şi pentru motorină. După o vară secetoasă, scumpirea le cade rău în primul rînd agricultorilor care spun că vor fi nevoiţi să se împrumute din nou pentru lucrările de toamnă. Relatează Lucia Diaconu.

Petroliştii au anunţat scumpirile încă acum două săptămîni, motivînd că a crescut şi preţul la ţiţei la bursele internaţionale. Deşi azi se mai puteau găsi carburanţi la preţuri vechi, în cîteva zile asta nu va mai fi posibil. Agenţia pentru Reglementare în Energetică susţine că majoritatea absolută a companiilor petroliere din Moldova au înştiinţat-o că vor mări preţurile. Acestea vor creşte cu 4 la sută. Azi benzinăriile vindeau benzina A95 la pompă cu 17 lei 15 bani, iar litrul de motorină cu 16 lei şi 15 bani.

Experţii economici spun că scumpirile vor lovi în primul rînd în agricultori.

„Cei mai afectaţi o să fie agricultorii. Ei şi aşa anul ăsta vor simţi efectele condiţiilor climaterice nefavorabile. Scumpirea la produsele petroliere va fi încă o povară pentru ei,” ne-a spus economistul Alexandru Fala.

Victor Ghiţu, directorul Uniunii „Importcompetrol” susţine însă că majorările pentru agricultori vor fi mai mici decît pentru ceilalţi consumatori.

„Preţurile au crescut cu 50 de bănuţi şi la benzină şi la motorină, în acelaşi timp noi respectăm o lege nescrisă că aceasta nu se referă la sectorul agrar. Majorînd oleacă preţurile la panou, reuşim să păstrăm un anumit nivel minim de preţ pentru cei care activează în sectorul agrar.”

Deci agricultorii vor putea cumpăra în continuare la preţ vechi?

“La preţ vechi ori puţin-puţin majorat. Asta depinde de fiecare firmă ce posibilităţi are.”

Cum este aplicată în practică această “lege nescrisă” despre care vorbesc petroliştii? Iată ce ne-a declarat Alexei Ivanov, un fermier de la Mălăieşti, Orhei care are o gospodărie de 650 de ha de pămînt.

“Ei dau la toţi cu un preţ mai mic dacă nu ei la litru, la pompă. Dar preţurile au crescut. Ultima dată am luat cu 14 lei o maşină de motorină, azi am luat-o cu 14, 70 direct de la bază, cum se socoate angro parcă. ”

Europa Liberă: Îmi dau seama că nu toţi agricultorii îşi pot permite acuma să cumpere cîte o maşină.

“Nu pot. Hai că eu am vîndut acuma nişte fructe şi am acumulat de-o maşină, da majoritatea se duce să cumpere azi cît îi trebuie: 200 de litri, 500 de litri.”

Nici Andrei Gîrlea din Rezina nu a auzit să li se vîndă agricultorilor carburanţi mai ieftini la benzinării, dar a confirmat şi el că preţul angro a crescut.

“Nu mai este aşa cum spun ei. O lună în urmă am luat cu 13, 30, angro de la Bălţi, astăzi am cumpărat cu 14,70. Vă spune ceva asta? Iată ce spun ei şi ce fac.”

E o scumpire esenţială pentru agricultori?

“În situaţia asta cu seceta noi şi aşa nu ştim ce să facem, luăm un credit ca să-l astupăm pe celălalt, să supravieţuim măcar pînă la anul, cu speranţa că la anul va fi mai bine.”

Fermierii spun că roada mică din acest an şi preţurile mari la carburanţi, îngrăşăminte şi seminţe îi va băga la datorii şi mai mari la toamnă cînd vor începe lucrările de sezon. Aceştia spun că vor încerca să recupereze măcar ceva din pierderi prin scumpirea producţiei, dar nu-şi pun mari speranţe în asta, din cauza puterii mici de cumpărare a populaţiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG