Linkuri accesibilitate

Administrația Obama și cazul Osama ben Laden


O carte critică la adresa lui Obama publicată de Richard Miniter: „Conducerea din linia a doua: Președintele ezitant și consilierii care decid pentru el”.


In acest sezon electoral, in America se vorbeste mult despre uciderea lui Osama Bin Laden, fie mentionata de presedinte, fie că Obama este criticat pentru că ar folosi-o ca argument in alegeri. Acum a aparut o noua intorsatura, odata cu publicarea unei carti, despre care ne va vorbi corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Este o carte critica la adresa lui Obama publicata de Richard Miniter sub titlul „Conducerea din linia a doua: Presedintele ezitant si consilierii care decid pentru el”. Miniter arata ca secretarul de stat, Hillary Clinton ar fi fost forta principala in decizia de a-l ucide pe Bin Laden.

In New York Daily News se arata ca in conformitate cu informatiile incluse in carte, Barack Obama s-ar fi temut de consecintele esuarii unei actiuni, vizind uciderea lui Osama Bin Laden. In carte presedintele este descris ca fiind inconjurat de femei puternice, intre care Clinton, sotia lui, Michelle si consiliera cu state vechi de serviciu si prietena de familie, Valerie Jarrett.

Miniter, care a publicat in 2003 o carte despre faptul ca fostul presedinte Bill Clinton nu a facut suficient pentru a-l gasi pe Bin Laden este fost editorialist la Wall Street Journal Europe si Washington Times, ambele considerate publicatii cu vederi conservatoare. El a mai lucrat la Sunday Times.

Miniter scrie ca in timp ce Obama a cerut in 2009 sa obtina informatii suplimentare cu privire la locul in care Osama Bin Laden s-ar afla, Hillary Clinton l-a indemnat sa actioneze. „Ea stia ca sotul ei a platit un pret politic pentru a nu fi reusit sa-l opreasca pe Bin Laden, inainte de atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, la New York si Washington. „Ea stia ca presedintia Obama ar putea fi ranita mortal daca l-ar avea pe Bin Laden in vizorul pustii si nu ar trage”.

Jarett, pe de alta parte era mai preocupata ca presedintele va plati un pret politic, daca o astfel de misiune esueaza - se arata in New York Post. Cartea incearca sa ridice semne de intrebare cu privire la ceea ce este considerat cel mai important succes de politica externa si militar al administratiei Obama. Cartea va fi publicata marti, The Daily Mail a obtinut o copie, inainte de publicare.
XS
SM
MD
LG