Linkuri accesibilitate

„Cred că ce este valabil în Franța se poate aplica și în România...”


Jean-Claude Mignon
Jean-Claude Mignon

Jean-Claude Mignon: „România este un stat de drept, iar singurul nostru rol este acela de a veghea ca legea să fie respectată.”


Corespondenta Europei Libere la Strasbourg în dialog cu Jean-Claude Mignon, președintele APCE, despre evoluțiile politice din România.

Europa Liberă: Domnule presedinte, ati cerut in declaratia dvs publica de ieri ca decizia Curtii Constitutionale sa fie respectata de toti actorii politici din România. In orice caz, cei dezavantajati de aceasta decizie o considera injusta, ba chiar ilegala.

Jean-Claude Mignon:
„Adunarea Parlamentara si Consiliul Europei nu au atributii de a interveni in politica interna a unui stat. Noi suntem aici pentru a veghea respectarea a ceea ce numim „drept”. România este un stat de drept, s-a angajat atunci cand a aderat la COE sa respecte un anumit numar de criterii care erau incluse in conditiile de aderare - intre ele respectarea statutui de drept - iar singurul nostru rol este acela de a veghea ca legea sa fie respectata in România. Avem o Curte Constitutionala care s-a exprimat si credem ca acum clasa politica ar trebui sa respecte hotararea si, in liniste si calm, sa pregateasca urmatoarele termene electorale.”

Europa Libera: Imediat dupa aflarea deciziei Curtii Constitionale, anumite partide politice au facut cunoscut faptul ca doresc schimbarea legilor care reglementeaza functionarea Curtii Constitutionale, cu referire la componenta acesteia si la competentele Curtii. Cum apreciati aceasta idee?

Jean-Claude Mignon:
„Noi am oferit un sfat clasei politice românesti, adica Parlamentului român - am avut aceasta ocazie cand am fost de curand la Bucuresti, vizita in cadrul careia am intalnit un ansamblu al clasei politice atat din opozitie cat si de la putere. Le-am oferit asadar sfatul de a consulta „Comisia de la Venetia”, un organism al Consiliului Europei care este compus exclusiv din ceea ce numim „inteleptii”, persoane care sunt in mod particular abilitate sa se exprime pe chestiuni juridice si care pot da sfaturi avizate. Acesta ar fi singurul sfat inteligent pe care l-as da clasei politice românesti. Sa se foloseasca de organismele abilitate ale Consiliului Europei, din care România face parte, inainte de a vota legile pe care doreste sa le promoveze. Nu este rolul nostru sa spunem ce legi trebuie sau nu votate in Parlamentul României, ci daca aceste legi respecta standardele Consiliului Europei.”

Europa Libera: Exista politicieni care sustin ideea reluarii procedurilor de suspendare a presedintelui Basescu. Cum vedeti o astfel de idee?

Jean-Claude Mignon:
„Eu cred ca presedintele României, oricare ar fi acesta, este ales prin sufragiu universal direct. Vor fi in curand alegeri prezidentiale in România si cred ca nu este bine pentru România sa multiplice procedurile de suspendare. Va fi la latitudinea poporului pe cine va alege la urmatoarele alegeri prezidentiale - care vor avea loc in curand, pentru ca 2014 este ca maine. Asa incat cred ca pentru România este de preferat sa fie respectate institutiile si calendarul electoral astfel incat sa se construiasca ceva pozitiv. România are o serie de responsabilitati, face parte din Uniunea Europeana, in egala masura ea joaca un rol important in UE si din perspectiva crizei financiare prin care trece UE, România ar da dovada de responsabilitate daca ar respecta calendarul electoral.”

Europa Libera: Faceti apel la toate formatiunile politice romanesti sa depaseasca disensiunile si sa purceada la coabitare. De fapt care este principala ingrijorare a Consiliului Europei cu privire la Romania?

Jean-Claude Mignon:
„Dvs. ati amintit de coabitare. Ei bine, Franta este o tara care cunoaste coabitarea pentru ca a avut in trecut deja cateva cazuri de coabitare. In timpul fiecarei coabitari clasa politica franceza s-a aratat responsabila si asa am reusit sa lucram in interesul national general al Frantei. Cred ca ce este valabil in Franta se poate aplica si in România, mai ales ca România este o tara apropiata de Franta. Prin urmare cred ca avand in vedere ca politicienii detin mandatul poporului- poporul incredinteaza mandatul senatorilor, deputatilor, presedintelui republicii si se poate spune chiar ca si primului ministru- intelepciunea ne-ar spune ca ei sa foloseasca acest mandat in interesul poporului roman.
XS
SM
MD
LG