Linkuri accesibilitate

Statul nu trebuie se implice în activitatea investitorilor, şi trebuie să le creeze condiţii echitabile


Valentina Ursu în dialog cu Iurie Gotişan.



Iurie Gotisan: Fără îndoială că Germania este un actor economic şi comercial important pentru Republica Moldova, aceasta situându-se pe locul 5 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova. Bunăoară, în 2011 volumul comerţului exterior al Moldovei cu Germania a înregistrat o valoare de peste 507 milioane dolari. De fapt ponderea produselor nemţeşti în comerţul Republicii Moldova este de ceva mai mult de 7%. În plus, Moldova este cea care importă mai mult decît exportă în această ţară. Este de fapt un fenomen firesc ţinînd cont de calitatea mărfurilor de provenienţă germană pe care nu doar moldovenii le apreciază.

Europa libera: Cat de atractiva a fost pana acuma Republica Moldova pentru investittiile germane?

Iurie Gotisan:
Bine, dacă comparăm cu volumul comerţului, atunci investiţiile germane în Republica Moldova sunt mai mici ca valoare monetară, însă comparabile cu ponderea procentuală a acestora în valoarea totală a acestora ce vin în Moldova, ceea ce constituie peste 7%. Or în acelaşi an 2011 de pildă soldul investiţiilor nemţeşti în Moldova a fost de peste 66 milioane euro sau aproape 100 milioane dolari. Sigur, contează mult volumul acestora şi domeniile în care ele se aplică, însă nu mai puţin contează calitatea lor, cultura de afaceri, modalitatea de organizare, precum şi multe alte aspecte de care nemţii sunt apreciaţi pe întreg mapamondul.

Europa libera: Şi care din domenii au fost in vizorul investitorilor din Germania?

Iurie Gotisan:
Statistica indică că în Moldova activează cca 170 de întreprinderi cu capital german. Printre cele mai mari întreprinderi germane prezente în Republica Moldova aş pomeni de „Sudzucker-Moldova” concern care activează în ramura de producere a zahărului, „Mabanaft-Moldova” comercializarea produselor petroliere, „Knauf” - materiale de construcţii, “Metro” - comerţ cu ridicata şi multe altele mai mici. Deşi stocul investiţiilor germane este relativ mic, avem destule exemple pozitive care au fost înregistrate în mai multe sectoare unde oamenii de afaceri germani au pus umărul. Bunăoară, achiziţionarea prin anii 2000 de către concernul german Sudzuker a pachetelor de acţiuni a 5 fabrici de zahăr din Moldova (cele de la Alexăndreni, Drochia, Donduşeni, Făleşti şi Glodeni), a condus în primul rînd la stingerea datoriilor acestora, păstrarea locurilor de muncă pentru cei care au lucrat ani de zile la aceste întreprinderi, crearea de întreprinderi adiţionale care se ocupă de prestarea serviciilor tehnice cultivatorilor de sfeclă ş.a.m.d. Exemple din astea avem mai multe. Or, într-un final, după cum a lăsat să se înţeleagă şi premierul Filat, calitatea şi modul în care activează aceste întreprinderi sunt de fapt criterii mai importante de măsurare a investiţiilor.

Europa libera: Cum sînt încurajate tările importante să vină sau nu se face diferenta la nivel de norme?

Iurie Gotisan:
Este bine ştiut faptul că majoritatea investiţiilor străine sunt concentrate în Chişinău, peste 70% din total. Este de fapt şi firesc, or infrastructura, resursele de materie primă, cele informaţionale, umane şi intelectuale sunt cele mai importante ce trebuie unui investitor. Totuşi, de cîţiva ani încoace statul încearcă să direcţioneze investiţiile spre regiuni, spre provincie. Investitorii străini ce activează în ZEL au parte de mai multe facilităţi, inclusiv fiscale, precum cota zero la impozitul pe venit pentru primii 5 ani de activitate, scutiri de TVA, sunt de asemenea protejaţi de schimbările în legislaţie pe o perioadă de 10 ani. Exemplu grăitor în acest sens este compania germană Draxlmaier care este amplasată la periferia oraşului Bălţi, companie importantă de producere a sistemelor electrice moderne de bord pentru automobile şi care a investit din 2008 încoace peste 20 milioane de euro. Lucrul cel mai important este ca statul să nu se implice în activitatea investitorilor şi să le creeze condiţii echitabile, astfel că investiţiile vor fi pe măsura aşteptărilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG