Linkuri accesibilitate

Reunificarea celor două state germane nu poate fi un model de integrare euro-atlantică pentru Moldova


Germany - Anneli Ute Gabany - researcher, Moldova expert
Germany - Anneli Ute Gabany - researcher, Moldova expert

Valentina Ursu în dialog cu Anneli Ute Gabany.

Miercuri se va afla la Chişinău cancelarul Germaniei Angela Merkel, la invitaţia premierului Vlad Filat. Doamna Merkel are pe agenda întîlniri cu liderii de la Chişinău, cu preşedintele Nicolae Timofti, cu liderii fracţiunilor parlamentare, va susţine o conferinţă de presă şi va rosti un discurs public. Analistii politici şi politicienii moldoveni se aşteaptă ca în discursul său Angela Merkel să vorbească despre o posibilă soluţie pentru regiunea transnistreană şi să încurajeze pe mai departe autorităţile moldovene să continue reformele democratice şi să se apropie mai mult de valorile Uniunii Europene. Valentina Ursu a întrebat-o pe analista de la Berlin, Anneli Ute Gabany cum vede ea aceasta vizită şi agenda de la Chişinău a unuia dintre cei mai puternici politicieni europeni.

Europa Liberă: Doamna Gabany, ce i-a fi venit doamnei cancelar german Angela Merkel acum să ajungă la Chişinău?

Anneli Ute Gabany:
„Este o iniţiativă foarte importantă atât din partea Germaniei şi, bineînţeles, pentru Republica Moldova. Este un semnal. Doamna Merkel care a început şi, bineînţeles, diplomaţia germană a început de ceva vreme să se intereseze de Republica Moldova. Este foarte important pentru că până acum, totuşi, situația din Republică nu a fost în vizorul politicii externe germane. Iar acest lucru s-a schimbat. Doamna Merkel, sigur, lansând acea iniţiativă, acel memorandum de la Messeberg din 2010 a crezut şi poate crede şi astăzi că ar putea să se rezolve conflictul transnistrean. Această rezolvare putând fi un semnal pentru rezolvarea şi altor conflicte în zona europeană extinsă, hai să spunem zona OSCE-ului.”

Europa Liberă: Cum ar putea să fie identificată, în aceste condiţii, o soluţie pentru problema transnistreană? Şi cine trebuie să o identifice?

Anneli Ute Gabany:
„În acel memorandum s-a arătat destul de neclar, dar totuşi s-a făcut o încercare de a defini această problemă. Şi de a încerca să o rezolve între Rusia şi UE. Germania acţionând în acest caz ca stat important în ceea ce priveşte politica estică a UE. Iar faptul că s-a identificat totuşi Rusia ca un jucător important în această problemă poate fi interpretat în două feluri. Pe de o parte, luându-se în consideraţie şi iniţiativa Rusiei pentru a se crea o arhitectură de securitate nouă în perimetru european. Dar pe de altă parte, o putem interpreta şi ca o recunoaştere din partea Germaniei a faptului că totuşi cheia este la Moscova pentru rezolvarea acestei probleme.”

Europa Liberă: Credeţi că în cadrul dialogului moldo-german accentele se vor pune mai mult totuşi pe rezolvarea problemei transnistrene sau pe şansa eurointegrării Republicii Moldova? Credeţi că ar putea Berlinul să vorbească despre un termen concret pentru o eventuală aderare a Republicii Moldova la UE?

Anneli Ute Gabany:
„Acest lucru nu cred, pentru că până acum, totuşi, politica UE în general, şi de aceea şi a Germaniei a fost că în momentul de faţă nu se vorbeşte despre o perspectivă clară de aderare. Dar politica Moldovei a fost foarte deşteaptă. Moldovenii au spus de la o vreme foarte clar că noi mergem în direcţia UE, noi vrem să facem reforme interne şi vrem să facem aceste reforme pe calapodul european, ca să spun aşa. Pentru că nu există alt calapod care să fie cât de cât promiţător pentru Republica Moldova. Doar nu o să meargă pe calapodul Rusiei nu-i aşa? Deci, în acest sens, deja o recunoaştere din partea Germaniei a faptului că Republica Moldova se mişcă în direcţia bună, că are politicieni care merită încredere este un lucru bun. Dar tare mă tem că o dată precisă pentru aderare nu se va da. Dar ar fi bine să se dea deja o dată precisă pentru acordarea regimului de călătorie fără vize, ar fi deja un lucru foarte bun.”

Europa Liberă: Dvs. aveţi o şedere de câţi ani în Germania?

Anneli Ute Gabany:
„Aproape 50 de ani.”

Europa Liberă: Credeţi că reunificarea celor două state germane poate fi un model de integrare euro-atlantică pentru Moldova?

Anneli Ute Gabany:
„Eu personal nu cred. Modelul cred că este felul în care Germania a făcut eforturi speciale pentru includerea Poloniei în UE. Unificarea celor două state româneşti, ca să spunem aşa, nu cred că este în vizorul politicii germane, de altfel nu a fost niciodată. Şi ar fi fără sens, eu vorbesc acum de integrarea Moldovei cu România. Dacă vorbim de refacerea integrităţii statului moldovenesc, reintegrându-se de facto, pentru că de jure Transnistria face parte din statul moldovenesc, aici ar trebui făcute eforturi. Şi ar trebui şi să se arate foarte clar din partea politicienilor Moldovei Germaniei care este situaţia reală.”

Europa Liberă: Aşteptările Chişinăului sunt mari de la vizita cancelarului german Angela Merkel în Republica Moldova. Ele sunt exagerate?

Anneli Ute Gabany:
„Cred că nu sunt. Pentru că s-a văzut şi la vizitele primului ministru domnului Filat în Germania şi a repetatelor vizite ale domnului Leancă în Germania că aşa zisa chimie între lideri, liderii germani şi liderii moldoveni, este bună. Dacă această chimie va funcţiona şi în cazul vizitei doamnei Merkel ar putea să fie un lucru bun, un lucru promiţător.”

Europa Liberă: Cea mai mare formaţiune din opoziţie, PCRM, zice că va lua o decizie dacă să delege pe cineva la discuţiile care vor avea loc între partea moldavă şi cea germană. Ar fi bine comuniştii să participe la aceste întrevederi?

Anneli Ute Gabany:
„Da. Pentru că PCRM este dator să dovedească atât în interior, cât şi în exterior că este un partid, care chiar dacă nu este încă un partid democratic, dar un partid care încearcă să intre în jocul democratic care s-a demarat în Republica Moldova. De aceea, cred că ar fi foarte important ca acest partid să-şi dea seama că nu poate merge înainte, că este iresponsabil să meargă înainte cu politica pe care a dus-o mulţi ani până astăzi.”

Europa Liberă: Credeţi că autorităţile de la Tiraspol au fost invitate să participe la dialogul moldo-german? Mă refer la o invitaţie pentru liderul de acolo Evghenii Şevciuc. Credeţi că i s-a făcut o invitaţie să vină la Chişinău mâine?

Anneli Ute Gabany:
„Nu ştiu, dar nu m-ar mira.”
XS
SM
MD
LG