Linkuri accesibilitate

Iarmaroace de rechizite şi uniforme la Chişinău


„Părinţii sunt diferiţi. Unii nu înţeleg ce trebuie la şcoală şi ce trebuie la discotecă să poarte un copil. Uneori vin ca clovnii la şcoală.”



La Chișinău sunt deschise în aceste zile mai multe iarmaroace școlare, iar corespondenta noastră Alla Ceapai a vizitat două dintre ele.

La iarmarocul şcolar din preajma magazinului universal UNIC la ora amiezii, când dau şi eu o tură, văd mai mulţi vânzători decât cumpărători. Iată cum îşi explică proporţia o vânzătoare de rechizite şcolare Nicoleta Osipova:

„Pur şi simplu încă nu e timpul. A mai rămas aproximativ două săptămâni până la şcoală şi părinţii se mai gândesc, se mai uită la preţuri. Azi ca la început de săptămână am avut 6 cumpărători nu mai mult.”

Între timp de tarabă se apropie două cumpărătoare. Nadejda elevă în clasa 8 la liceul teoretic din satul Sireţ însoţită de mama ei Galina Anghel. Ele îmi spun că au venit din sat în capitală pentru că alegerea e mai mare:

Galina Anghel: „Începând de la geantă, costum şi rechizite.”

Nadejda Anghel: „În primul rând cunoştinţe să fie.”

Galina Anghel: „Cunoştinţe pentru fiecare trebuie.”

Doar că nu putem cumpăra cunoştinţe.

Galina Anghel: „La noi acum totul se cumpără.”

Purtaţi uniformă la liceu?

Galina Anghel: „Din acest an, uniforma este obligatorie.”

Ideea de a purta uniformă vă place?

Nadejda Anghel: „Da. Elevii trebuie să fie îmbrăcaţi la fel. Să nu fie invidie.”

Galina Anghel: „Părinţii sunt diferiţi. Unii nu înţeleg ce trebuie la şcoală şi ce trebuie la discotecă să poarte un copil. Uneori vin ca clovnii la şcoală.”

Am mers şi la iarmarocul din parcul catedralei metropolitane. Aici fluxul de cumpărători este mai mare. Mulţi dintre ei îmi spun că s-au obişnuit să vină an de an aici. La mesele cu rechizite cumpărătorii nu se reţin prea mult. Mai grea e alegerea vestimentaţiei şi a ghiozdanului, mai ales dacă ai un elev care merge în clasa întâi, îmi spune Diana Palade:

„Ni s-a spus că sunt necesare bluziţa albă şi fustiţă neagră. Foarte bună ideea cu uniforma, ne scuteşte de o alegere. În toată dimineaţa avem probleme cu ce să ne îmbrăcăm, că asta nu îi place, asta nu se potriveşte. Mă rog, fetiţele la vârsta asta au deja gusturi. Am cumpărat un sarafan, o fustiţă, pantaloni negri şi vreo 4-5 bluziţe să le am de schimb pe tot parcursul anului. În cazul în care nu ar fi fost uniforma, vă da-ţi seama că asta e şi o invidie între copii. Pentru ei deja concurează deja pe fon de marcă. că iată fusta mea e de la Mango, dar a ta de unde e? şi într-un fel, nu tot timpul îţi permiţi să ţii pasul modei şi a brandurilor.”

Melina, ce a fost cel mai complicat să-şi alegi?

Melina Palade: „Cel mai greu a fost să-mi aleg ghiozdanul. Mi-am ales cu Winx.”

Un personaj din desene animate. Ce culoare are?

Melina Palade: „Violet şi roz.”

Stau de vorbă şi cu Diana Olaru din satul Târgul-Vertiujeni, raionul Floreşti.

În clasa întâi merge fiica?

Diana Olaru: „Da. în clasa întâi.”

Şi văd că măsoară o uniformă, vă place asta?

Diana Olaru: „Ne place. Multe am măsurat şi nu putem găsi una potrivită. Măcar că costă.”

Vă costă mult?

Diana Olaru: „500 costumul şi bluza 250. Iată socotiţi, 750 de lei.”

Valeria Papuc merge în clasa a doua. Ea nu are nevoie de uniformă şi costum sportiv, pentru le are din anul trecut, îmi spune mama ei Angela Papuc:

Angela Papuc: „Rechizite am luat de 450 de lei. căutăm acum ghiozdan.”

Valeria, şi-ai ales ghiozdan?

Valeria Papuc: „Încă nu.”

Dar de care ai vrea?

Valeria Papuc: „Care e mai bun şi care mi-ar plăcea. Aş vrea unul de culoare deschisă.”

Ce ţi-a mai cumpărat mama?

Valeria Papuc: „Multe mi-a cumpărat. Avem o listă întreagă. Profesoara a scris-o pe internet şi noi am copiat-o. am cumpărat pixuri, radieră, caiete.”

Şi îi ajunge unui părinte azi la salariu pe care îl are să cumpere totul necesar copilului pentru şcoală?

Angela Papuc: „Trimitem taţii de acasă şi ne trimit ei bani.”

E plecat soţul peste hotare să înţeleg?

Angela Papuc: „Da în Rusia.”

„Cam scumpuşor, dar nu avem ce face, trebuie să cumpărăm” îmi spune o doamnă. O impresie care poate fi citită pe feţele mai tuturor vizitatorilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG