Linkuri accesibilitate

Probleme cu libertatea de exprimare în Bulgaria


Monumentul armatei sovietice din centrul Sofiei cu măşti colorate, 17 august 2012.
Monumentul armatei sovietice din centrul Sofiei cu măşti colorate, 17 august 2012.

Actuala situație, în care două mari grupuri de presă își dispută binevoința guvernanților, se apropie de un război mediatic.



Comisarul european pentru telecomunicații Neelie Kroes. care răspunde pentru politica în domeniul mediilor a anunțat că în timpul apropiatei sale vizite la Sofia va acorda o atenție specială problemei libertății de exprimare.

Bruxelles-ul a primit un număr mare de semnale pentru scăderea gradului de libertate în emisiunile informative. Au crescut atacurile și amenințările cu moarte împotriva unor ziariști.

Lidia Pavlova din cotidianul „Struma”, care scrie despre crima organizată în orașul Dupniță, a primit mai multe amenințări urmate de incendierea mașinii.

Cotidianul „New York Times” constată că grupuri politice și de afaceri și-au stabilit controlul asupră principalelor mijloace de informare în masă.

Asociația europeană a editorilor de presă a declarat că la 23 de ani de la căderea comunismului în țară nu există practic organizaţii de media puternice și independente.

„Reporteri fără frontiere” a situat pe Bulgaria pe locul 80 în clasamentul anual pentru libertatea presei. Situația se deteriorează repede având în vedere că în 2006 ea a ocupat locul al 35-lea.

Fostul secretar general al Organizației Presei din Europa de Sud-Est, Olivier Vuiovici, consideră că presa bulgară a devenit instrument de promovare a unor interese politice sau de afaceri. Actuala situație, în care două mari grupuri de presă își dispută binevoința guvernanților, se apropie de un război mediatic. Proprietatea mediilor este netransparentă. Grupul controlat de fosta șefa a LOTO-ului și de fiul său – deputat din partidul turc, se bucură de sprijinul financiar al băncii în care își țin banii cele mai mari companii și instituții de stat. Din septembrie 2007 grupul a acuziționat 5 ziare și un post de televiziune și este pe cale de a deţine monopolul în sectorul distribuției de ziare.

Un alt grup de presă este controlat de cea mai mare companie farmaceutică bulgară. Între cele două grupuri a izbucnit un conflict care a culminat cu anchete despre fraude și spălare de bani.

Analistul Marius Dragomir avertizează că situația din presa bulgară se va înrăutăți în ajunul alegerilor parlamentare din 2013.
XS
SM
MD
LG