Linkuri accesibilitate

Ce aşteaptă Tiraspolul de la vizita Angelei Merkel la Chişinău


„Nişte relaţii personale bune nu pot înlocui concepţiile oficiale ale politicii de stat."

Cu mai puțin de o săptămână înaintea vizitei în Moldova a cancelarului german Angela Merkel, aproape că nu există politician sau formator de opinie care să nu fi vorbit sau scris despre așteptatul eveniment. La Chișinău, tema principală a discuțiilor pare să fie, în afara măsurilor de siguranță și de înfrumusețare a capitalei, ce va aduce nou vizita liderului german în privința conflictului transnistrean. Corespondenta EL Liliana Barbăroșie a căutat să afle și ce așteaptă de la Angela Merkel Tiraspolul.


Politologul de la Tiraspol, Andrei Safonov, se arată convins că vizita cancelarului german Angeka Merkel, foarte importantă pentru relaţiile bilateral moldo-germane şi pentru relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, nu va aduce nimic substanţial în soluţionarea diferendului transnistrean. De ce? În primul rând, pentru că din agenda oficială lipseşte o întrevedere cu liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk. Iar o întrevedere spontană, chiar dacă ar apare condiţii pentru aşa ceva, nu poate avea loc pe nepregătite, mai crede politologul:

„Din câte cunosc, este cel mai probabil că Evgheni Şevciuk nu va merge la Chişinău. Chiar dacă anumite tatonări în acest sens vor avea loc. Neoficial, la Tiraspol există date că preşedintele transnistrean, precum şi alte organe oficiale ale puterii, guvernul, sovietul suprem, ar fi gata să-l primească pe cancelarul german la Tiraspol, dar din raţiuni politice şi diplomatice - aşa ceva este exclus. De aceea, şi conducerea transnistreană, şi partidele politice, şi organizaţiile obşteşti sunt în poziţie de aşteptare: dar ce ar putea aduce doamna Merkel la Chişinău legat de reglementarea transnistreană. Din câte pot să-mi dau seama, Tiraspolul nu se aşteaptă că Merkel va aduce ceva concret.”

Un punct de vedere similar împărtăşeşte şi Vladimir Iastrebciac, responsabil cu relaţiile externe ale Tiraspolului sub conducerea fostului lider transnistrean, Igor Smirnov:

„Colegii din Chişinău şi Berlin au suficiente lucruri de discutat pe plan bilateral. În legătură cu reglementarea transnistreană, pe agendă nu figurează întrevederi cu conducerea de la Tiraspol, aşa că este puţin probabil ca discuţiile, în lipsa acesteia, ar putea avea vreun impact asupra reglementării. Germania nu poate veni cu un plan oarecare, abstract, iar unul concret nu cred că există deocamdată.”

Şi un alt argument: premierul moldovean Vlad Filat afişează chiar de la momentul venirii lui Şevciuk în fruntea regiunii nişte relaţii destul de bune - cu toate acestea, în negocierea unor subiectele politice, cum ar fi cel despre statutului regiunii transnistrene, lucrurile nu s-au mişcat. Adică poziţiile continuă să fie diametral opuse. Din nou Vladimir Iastrebciac:

„Da, există probabil mai multă deschidere către dialog. Dar pentru mine, ca cetăţean transnistrean, este principial important că neschimbat a rămas principalul: cursul spre independenţă şi recunoaşterea internaţională. ”

Andrei Safonov consideră şi el că dezacordul în probleme principiale atîrnă mai greu decît aparenţele.

„Nişte relaţii personale bune nu pot înlocui pe deplin concepţiile oficiale ale politicii de stat. Nici Chişinăul, nici Tiraspolul nu este gata să discute probleme legate de statut, unde sunt necesare concesii cardinale. Chişinăul va privi peste umăr la ce spune Europa şi SUA, iar Tiraspolul – la Rusia şi Ucraina. Aceste puteri nu au atins încă nici un compromis. Precum este irealist ca Tiraspolul să sprijine ideea integrării europene, pe care o îmbrăţişează Chişinăul. Tiraspolul, precum bine se ştie, susţine procesele integraţioniste din cu totul alt spaţiu, cel al CSI”.

Concluzia celor doi lideri de opinie este că o eventuală întrevedere spontană ar putea fi folosită de cancelarul german doar pentru a înclina spre un anumit compromis în negocieri, nu şi pentru a pune pe masă un plan concret de reglementare a conflictului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG