Linkuri accesibilitate

Chestiunea transnistreană și vizita Angelei Merkel la Chișinău (Timpul)



„Dacă presa rusă ştie mai multe despre vizita la Chişinău a cancelarului federal german Angela Merkel, atunci speculaţiile privind o posibilă iniţiativă germană de federalizare a R. Moldova par să aibă un anumit temei”, scrie Constantin Tănase în Timpul. El citează un comentariu apărut ieri în „Vocea Rusiei”, potrivit căruia scopul vizitei „doamnei de fier” a Germaniei la Chişinău este „să ofere R. Moldova un plan de federalizare de tip german”, acest lucru însemnând să transforme Transnistria într-un fel de land al R. Moldova şi se arată mirat de ce Ministerul de Externe de la Chişinău nu comentează aceste speculaţii.

Valentin Buda semnează un editorial în Timpul întitulat „Capcană cu faţă umană”. El se referă la Evgheni Şevciuc şi Nina Ştanski („preşedintele” autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene şi „ministra” de externe a acestei), pe care îi califică drept „un duo transnistrean care a ridicat coeficientul estetic al mesei negocierilor”. Însă doar atât, crede autorul, care spune că urmăreşte de ceva vreme evoluţia acestui duo şi nu reuşeşte să distingă alte diferenţe între discursurile celor doi şi ale predecesorilor lor.

„Cu tot efortul de a interpreta în cheie pozitivă, mi-e greu să găsesc indiciile vreunei schimbări binevoitoare de atitudine faţă de Chişinău. Cei doi par desprinşi din acelaşi scenariu cu propagandişti ai intereselor Rusiei, un fel de remake al unei producţii Mosfilm de acum câţiva ani, cu protagonişti mai atrăgători”, scrie Valentin Buda.

Pornind de la recenta declaraţie a ambasadorului rus de la Chişinău, care a admis o integrare paralelă a Republicii Moldova în UE şi Uniunea Euroasiatică, Ziarul de Gardă a efectuat un sondaj printre comentatorii vieţii politice de la Chişinău. „Este o poveste, un truc. Dacă ar fi fost posibil, Republicile Baltice nu ar fi plecat din CSI ca să adere la UE”, este citat Alecu Reniţă de la Asociaţia „Primul Parlament”.

„Nu putem fi şi în UE, şi în CSI”, crede la rândul său analistul politic Valentin Dolganiuc, care continuă: „Ca să nu călcăm prin străchini, trebuie să mergem pe comparaţii. […] Ce ne poate oferi o Rusie Bântuită de nedreptate, banditism, corupţie, sărăcie şi injustiţie?”

„Moldova urmată de blestemul secetei”, titrează Adevărul. Articolul nu prevesteşte nimic bun pentru agricultori nici în 2013. Dar cel mai grav este că seacă Nistru şi Prut, realitate care îi face pe specialişti să avanseze pe paginile ziarului tot felul de scenarii sumbre, cum ar fi, de exemplu, cel că „ar trebui să fim pregătiţi de impunerea unor restricţii la folosirea apei din aceste râuri, pe fondalul unor probleme în alimentarea cu apă a Chişinăului şi a oraşului Odesa din Ucraina.”
XS
SM
MD
LG