Linkuri accesibilitate

Dublul limbaj al Uniunii Social Liberale din România


25Jul2012
25Jul2012

Una spune pentru străinătate, alta pentru intern.



Amînarea întoarcerii preşedintelui suspendat Traian Băsescu in fotoliul de sef al statului este in favoarea socialistilor si liberalilor care au nevoie de cit mai mult timp pentru a face schimbari in domeniul de competenta al presedintiei. Miza principala este schimbarea procuroarei generale, Codruța Kovesi.

Strategia tergiversarii a fost transmisa si judecatorilor Curtii Constitutionale, care in România nu sint niste somitati in drept, ci mai degraba reprezentantii partidelor care i-au trimis in aceasta institutie cu rol de arbitru. In interiorul Curtii proportia de reprezentativitate este in acest moment de 4 judecatori pro-Traian Băsescu si 5 impotriva, de aceea primul termen avansat pentru a da un verdict referitor la Referendumul pentru demitere a presedintelui a fost 12 septembrie. Apoi s-a restrins la 30 august, pentru ca sub presiunea luarilor de pozitie din capitalele occidentale sa fie reprogramat pentru marti 21 august.

In interiorul Curtii Constitutionale au avut loc deja o serie de nereguli, pe care le cerceteză Parchetul General, fiindca judecatorii care joaca impotriva lui Traian Băsescu au incercat sa triseze, in asa fel incit romanii din strainatate sa fie eliminati de pe listele electorale. In acest fel cvorumul necesar pentru demiterea lui Traian Băsescu ar fi fost mai mic, iar posibilitatea demiterii sale mai mare. Potrivit Biroului Electoral Central prezenta la vot la Referendumul din 29 iulie a fost de 46,2 la suta, iar potrivit legii presedintele ar trebui sa se reintoarca la Palatul Cotroceni, numai ca socialistii si liberalii romani au invocat listele electorale incorecte, desi dupa aceleasi liste au avcut loc si alegerile locale din 10 iunie. Pe scurt guvernul condus de socialistul Victor Ponta incearca sa refaca aceste liste, desi a primit avertismente explicite atit de la Bruxelles, cit si de la Washington sa nu faca acest lucru

Asadar marti Curtea Constitutionala va da verdictul, iar intre timp premierul Victor Ponta a declarat pentru presa straina ca va incerca sa coabiteze cu presedintele Traian Băsescu, in cazul in care acesta se va reintoarce. Pentru presa interna, insa, premierul a precizat ca nu va mai vorbi niciodata cu presedintele suspendat. Acest dublu limbaj a devenit o regula dupa preluarea guvernarii de catre USL, Uniunea Social-Liberala, care este favorita pentru alegerile din noiembrie. Totusi, fata de scorul de aproape 60 la suta pe care Uniunea il avea inainte de inceperea suspendarii lui Traian Basescu, simpatia romanilor pentru liberali si socialisti a scazut, iar pierderea cea mai mare pare sa fie in tabara premierului. In ambele partide exista fractiuni care s-au opus suspendarii lui Traian Basescu si care continua si acum sa-i acuze pe cei doi lideri, presedintele interimar, liberalul Crin Antonescu si premierul socialist Victor Ponta ca sansele de a avea o majoritate calificata la alegerile generale din aceasta toamna au fost sacrificate printr-o criza poltica inutila. Exista insa si curentul advers care militeaza pentru inlaturarea definitiva si cu orice pret a lui Traian Băsescu.

Ministrul pentru relatia cu parlamentul, Dan Şova, acuzat de anti-semitism,de organizatiile evreiesti, a spus miercuri ca nu exclude o a doua suspendare a lui Traian Băsescu. Circula de altfel ipoteza organizarii unui al doilea referendum pentru demiterea presedintelui odata cu alegerile parlamentare din noiembrie, daca pina atunci Traian Basescu nu va reusi sa atraga de partea sa unul dintre partidele adverse. Ar fi vorba mai degraba de socialisti, decit de liberali, fiindca acestia din urma mizeaza pe un scrutin presidential anticipat care sa-l legitimeze pe Crin Antonescu la Palatul Cotroceni, un scenariu care-I dezavantajeaza insa pe socialisti.
XS
SM
MD
LG