Linkuri accesibilitate

Jurnaliştii care au servit regimul lui Voronin ar trebui lustraţi (Timpul)


În ajunul vizitei cancelarului german Angela Merkel în Republica Moldova (Adevărul).


Economist scrie despre afacerile companiei petroliere Bemol într-un articol întitulat „Cum bugetul de stat pierde anual sute de milioane de lei din cauza facilităţilor companiei Bemol”. Publicaţia afirmă că întreprinderea nu a achitat anul trecut taxe de import în suma de 153 de milioane de lei, pentru ultimii trei ani această sumă fiind de 380 milioane. Scutirile, despre care autorul articolului scrie că au fost obţinute în timpul guvernării comuniste şi motivate prin nevoia de a se achita un credit către BERD, sunt considerate de dumping de concurenţii Bemol de pe piaţa petrolieră.

Timpul reia o analiză a AFP al cărei protagonist este Patriarhul bisericii ruse Kiril şi care ajunge la concluzia că întreaga biografie a patriarhului este pigmentată de afecţiunea acestuia faţă de dictatori. Agenţia de presă franceză trece în revistă biografia liderului religios al ruşilor, amintind de implicarea sa în scandalul dintre autorităţile Federaţiei Ruse şi formaţia punk „Pussy Riot” - care a înregistrat o rugăciune „anti-Putin” într-o catedrală moscovită, pentru a sublinia complicitatea dintre regimul autoritar de la Kremlin şi clerul ortodox rus.

Tot în Timpul, editorialistul Constantin Tănase avansează ideea că şi jurnaliştii care au servit regimul lui Voronin ar trebui lustraţi, poate în primul rând. „Cei care ani la rând au minţit poporul cu televizorul şi cu ziarele roşii-oranj, continuă să mintă zilnic de la ecranele altor televiziuni sau de pe paginile aceloraşi fiţuici imunde şi suverane, autointitulate „gazete”. Dacă anul 2009 poate fi considerat anul în care regimul comunist a fost înfrânt şi R. Moldova a deschis o nouă pagină a istoriei sale, atunci este imperativ important să se deschidă dosarele acelor jurnalişti. Abia după asta am putea să discutăm despre pluralism politic şi sinceritate în meseria de jurnalist,” scrie Tănase.

În ajunul vizitei cancelarului german Angela Merkel în Republica Moldova, şeful interimar al reprezentanţei diplomatice germane în ţara noastră a vorbit pentru Adevărul. Diplomatul se arată surprins de afirmaţiile că Merkel va aduce un plan de federalizare în Republica Moldova şi spune că Chişinăul şi Tiraspolul sunt părţile principale în cadrul negocierilor, de aceea „nu este ca şi cum cineva ar veni din afară cu un plan bine definit care ar soluţiona acest conflict”. Diplomatul vorbeşte şi despre o oarecare „chimie buna” care ar exista între premierul de la Chişinău şi liderul de la Tiraspol şi care ar trebui să ajute negocierilor.
XS
SM
MD
LG