Linkuri accesibilitate

Nevoia de frică


Un singur lucru îl poate convinge pe escroc să devină cuminte: să fie toţi infractorii din jur pedepsiţi cu asprime.


GATA CU SALARIILE ÎN PLIC! s-au grăbit să declare mai multe mijloace mass-media, referindu-se la noile amendamente la Codul Muncii prin care sînt majorate amenzile pentru acest tip de evaziune fiscală. Încrederea asta – că de acum încolo salariile în plic vor dispărea – mi se pare de-a dreptul frivolă. Şi se pare că nici nu e vorba de încredere aici, ci mai curînd de un titlu eclatant care să atragă cititorii.

În realitate, mare lucru nu se va schimba după intrarea în vigoare a sus-pomenitelor amendamente. Şi ce dacă vor fi amenzile mai mari? Să-i depistezi pe angajatorii şi angajaţii care „se înţeleg” între ei va fi la fel de dificil ca şi pînă acum. A zis doar doamna ministră Buliga că cetăţenii trebuie să fie mai responsabili pentru ca amendamentele să dea cu adevărat roade. Ei bine, anume cu responsabilitatea stăm prost de tot. S-o spunem pe şleau: ea e ca şi inexistentă.

În ultimii 20 de ani, ţara a degradat metodic tocmai pentru că la baza edificiului socio-economic a fost mereu aceeaşi idee perimată, preluată de la sovietici, ideea că omul e o fiinţă bună, cucernică şi responsabilă, că moldovenii sînt „frumoşi şi harnici”, vorba unui fost preşedinte. Aş constata, în această ordine de idei, că ţările mult mai prospere şi mai libere sînt acelea în care totul s-a clădit pe ideea că omul e o fiinţă şmecheră, hulpavă şi mincinoasă. Aşa s-au creat pe alte meridiane mecanismele eficiente care îngrădesc nu libertatea omului, ci poftele lui exagerate şi mitocănia ordinară. Şi acolo, pe alte meridiane, corupţii şi hoţii ajung în închisoare mult mai frecvent decît în mirificul spaţiu moldovenesc al oamenilor frumoşi.

După 20 de ani de tranziţie interminabilă am înţeles un lucru. Nici un fel de amendă, nici un fel strategie şi nici un fel de apel la responsabilitate nu poate curma degringolada autohtonă. Nimeni şi nimic nu va putea anihila corupţia şi evaziunea fiscală, mişmaşul şi furtul banilor publici. Aici amenda mare se poate transforma lejer într-o căpătuială mai grasă a controlorului. Un singur lucru îl poate convinge pe escroc să devină cuminte: să fie toţi infractorii din jur pedepsiţi cu asprime şi el să fie pătruns de o frică imensă, de teama că va păţi la fel dacă face nereguli. Dar e o cale lungă deocamdată pînă la frica asta.
XS
SM
MD
LG