Linkuri accesibilitate

Asaltul ursuleților din pluș


Jurnalista Iulia Daraşkevici pozează cu un ursuleț de în fața unui tribunal de la Minsk în semn de solidaritate cu fotograful Anton Suriapin, care a fost arestat.
Jurnalista Iulia Daraşkevici pozează cu un ursuleț de în fața unui tribunal de la Minsk în semn de solidaritate cu fotograful Anton Suriapin, care a fost arestat.

Uniunea Europeană impune noi sancțiuni Bielorusiei.


Uniunea Europeană a impus noi sancțiuni Bielorusiei, după agravarea, în ultimele săptămâni, a tensiunilor dintre regimul lui Lukașenka și Bruxelles.

În ideologia naționalistă și izolaționistă a Bielorusiei, un atac exterior asupra țării e întotdeauna posibil... numai că regimul nu se aștepta ca atacul să fie dus de o brigadă de ursuleți din pluș. De aici au pornit recentele tensiuni dintre Minsk și Uniunea Europeană: de la inițiativa unei agenții publicitare suedeze, care pe la începutul lunii iulie a închiriat un mic avion de turism și, survolând o părticică din teritoriul Bielorusiei, a aruncat din avion circa o mie de ursuleți din pluș, ușurei și drăguți, dar purtând mesaje care cereau respectarea drepturilor omului în această dictatură personală și sprijinită de Moscova a lui Aleksandar Lukașenka.

Dictatorii nu au umor, iar un comando de ursuleți purtători de mesaje poate fi văzut ca o amenințare gravă la adresa suveranității naționale, așa că Lukașenka, după ce a dat afară un mare număr de generali din armată și serviciile secrete, l-a expulzat pe ambasadorul Suediei. Doi ziariști locali, care se pozaseră cu un ursuleț subversiv, au fost arestați.

Săptămâna trecută, Bielorusia și-a închis de altfel pe termen nedefinit ambasada din Suedia.

Tensiunile sînt mai puțin grave decît în 1998, cînd Bielorusia a expulzat simultan ambasadorul UE si pe cel al SUA, însă pe atunci Lukașenka era doar de doi ani la putere și se mai putea spera într-o ameliorare a situației. Acum însă, la putere de 17 ani de zile și beneficiind, în ciuda toanelor lui, de sprijinul constant al lui Putin, Lukașenka pare ancorat definitiv în rolul de „ultim dictator al Europei“.

Vinerea trecută, la o întâlnire de urgență a ambasadorilor la Bruxelles ai țărilor membre în UE, au fost decise noi sancțiuni împotriva Minskului, mergând în direcția extinderii sancțiunilor actuale, care includ interdicția călătoriei în Europa a mai multor oficialități bieloruse, precum și blocarea conturilor europene ale lui Lukașenka, ale familiei și miniștrilor lor, precum și ale unor companii din Bielorusia apropiate de cercurile puterii.

Circa 30 de importante firme și companii din Bielorusia sînt excluse de pe piețele UE, unde, de asemenea, funcționează și un embargo total asupra comerțului cu armament spre Bielorusia.
XS
SM
MD
LG