Linkuri accesibilitate

Praga: Festivalul minorităților sexuale


În pregătirea festivalului, organizatorii lui, în colaborare cu Biblioteca Vaclav Havel, au organizat la Praga o dezbatere a candidaților la funcția de președinte al țării pe tema drepturilor omului.


La Praga a început festivalul minorităților sexuale „Prague Pride” care va culmina sâmbătă 18 august cu un marș prin centrul capitalei. Deși Cehia este considerată una din cele mai liberale țări din fostul bloc comunist, manifestarea organizată de gay și lesbiene, ajunsă la a doua ediție, a stârnit din nou critici din partea unor cercuri conservatoare. Detalii are Mircea Țicudean.

Protestele au început chiar în prima zi a festivalului Prague Pride, care va dura o săptămână. Luni o grupare cunoscută sub prescurtarea D.O.S.T. (în traducere „destul”), care are pe frontispiciu un pumn și este alcătuită din apropiații președintelui conservator Vaclav Klaus, a depus note de protest la primăria Pragăi, patroana festivalului, și la ambasadele unor țări care și-au exprimat sprijinul pentru el: Olanda, Statele Unite și Israel.

Vicepreședintele cancelariei prezidențiale, Petr Hajek, a declarat la televiziunea cehă că manifestarea gay este o acțiune „pur politică” menită să distrugă bazele civilizației. Hajek și alți apropiați ai președintelui au mai spus că sprijinirea festivalului de către primarul Bohuslav Svoboda, membru într-un partid conservator, este nepermisă.

În replică, primarul Pragăi a spus că partidul său o fi conservator, dar nu trăiește în secolul trecut. Tot primarul Svoboda a scris în chiar documentul prin care asigură patronatul festivalului gay că „Praga nu este Moscova, unde gay-i și lesbienele sunt bătuți de poliție”.

Duminică președintele Klaus, cunoscut pentru aversiunea sa față de mișcarea gay, pe care o consideră politică și de stânga, numindu-o chiar „homosexualism” îndemna grupările care se opun festivalului să protesteze cât mai zgomotos, astfel încât, cu cuvintele președintelui, „să nu se facă auzită numai una din tabere”.

Organizatorii festivalului au declarat că protestele nu-i surprind, că ele au fost și anul trecut și că speră să fie din nou pașnice. Șeful comitetului de organizare, Czeslaw Walek, a insistat că festivalul gay nu are rolul de a provoca pe nimeni, ci de a promova toleranța.

Anul trecut, la prima ediție a marșului Prague Pride au participat aproximativ 5000 de persoane, iar anul acesta organizatorii spun că așteaptă cel puțin 8000.

Cehia este, alături de Slovenia, Croația și Ungaria, una din puținele țări din fostul bloc comunist care recunosc măcar parțial drepturile cuplurilor de același sex. În Cehia ele pot încheia un așa-numit „parteneriat înregistrat” – dar acesta este, potrivit organizațiilor gay internaționale, încă departe de egalitatea asigurată de democrații vest-europene ca Olanda, Belgia, Spania sau Suedia.

Unul din obiectivele comunității gay cehești, care domină festivalul de anul acesta, este dobândirea dreptului la adopție, începând cu dreptul partenerului sau partenerei de a fi considerat din punct de vedere legal părintele copilului perechii sale. În prezent, dacă părintelui biologic i se întâmplă ceva, copilul are șanse minime de a rămâne în grija partenerului, riscând să ajungă la orfelinat.

În pregătirea festivalului Prague Pride, organizatorii lui, în colaborare cu Biblioteca Vaclav Havel, au organizat la Praga o dezbatere a candidaților la funcția de președinte al țării pe tema drepturilor omului. Au răspuns invitației doar trei candidați, ce-i drept dintre cei cu șansele cele mai mari: foștii premieri Jan Fischer, Milos Zeman și Jiri Dienstbier, senator social-democrat. Toți trei și-au exprimat sprijinul de principiu pentru apropierea statutului cuplurilor de același sex de statutul familiei tradiționale.

În privința adopției, însă, singurul care s-a declarat hotărât pentru, fără nici un fel de rezerve, a fost social-democratul Dienstbier. Independentul Fischer a spus că încă nu și-a formulat o părere, iar veteranul politic Zeman a declarat că la adopții ar trebui să aibă prioritate cuplurile heterosexuale, iar cele homosexuale să intre în discuție numai dacă nici o familie tradițională nu este interesată să adopte copilul.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG